Drevni grad u kom je Buda držao svoje propovedi: Ovo je najsvetiji grad u Indiji i jedan od najstarijih na svetu

14.03.2023

18:19

0

Autor: M. J.

Posmatranje izlaska sunca dok se pristaništa duž obale Ganga pune sveštenicima, hodočasnicima i lokalcima doživljaj je koji nikada nećete zaboraviti

Drevni grad u kom je Buda držao svoje propovedi: Ovo je najsvetiji grad u Indiji i jedan od najstarijih na svetu
Varanasi Indija - Copyright Pixabay

Varanasi je jedan od najstarijih gradova na svetu i jedno je od prvih većih gradskih naselja u srednjoj dolini Ganga.

Pixabay
 

Do 2. milenijuma pre nove ere Varanasi je bio sedište vedske religije i filozofije, a takođe je bio i komercijalni i industrijski centar poznat po svojim tkaninama od muslina i svile, parfemima, delima od slonovače i skulpturama.

Pixabay
 

Bio je glavni grad kraljevstva Kaši u vreme Bude (6. vek pre nove ere), koji je svoju prvu propoved održao u blizini Sarnata. Varanasi je ostao centar verskih, obrazovnih i umetničkih aktivnosti, o čemu svedoči proslavljeni kineski budistički hodočasnik Sjuanzang.

Pixabay
 

Varanasi je kroz vekove bio grad hinduističkog učenja. Postoji bezbroj škola i bezbroj brahman pandita (učenih naučnika) koji su odgovorni za nastavak tradicionalnog učenja. Postoje tri univerziteta, uključujući veliki i važan hindu univerzitet Banaras (1915), i više od deset koledža i srednjih škola.

Pixabay
 

Grad je domaćin mnogobrojnih verskih festivala

Velika noć boga Šive slavi se od hrama Mahamritjunjaja do hrama Kaši Višvanata. Festival Ganga u novembru ili decembru posvećen je boginji reke Gang, koju svi Hindusi smatraju svetom.

Pixabay
 

Varanasi je glavno regionalno transportno čvorište. Važan je železnički čvor i povezan je auto-putevima sa drugim gradovima u Utar Pradešu i okolnim državama. Međunarodni aerodrom "Lal Bahadur Shastri" nalazi se na oko 20 kilometara od centra grada.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike