U carstvu dijamanata! Zašto je Antverpen svetska prestonica dragog kamenja?

16.02.2023

16:32

0

Autor: A.G.

Dom svih velikih kompanija za iskopavanje dragulja

U carstvu dijamanata! Zašto je Antverpen svetska prestonica dragog kamenja?
U carstvu dijamanata - Copyright Profimedia

Potraga za savršenim dijamantom, simbolom večne ljubavi, oduvek je bila povezana sa Antverpenom.

Mesto od izuzetnog značaja za međunarodnu trgovinu dijamantima, najveća belgijska luka je s pravom zaslužila svoje mesto prestonice svetskog biznisa sa dijamantima.

Profimedia
 

Trgovina dijamantima u luci počela je pre skoro 500 godina kada je prvo grubo kamenje doneto iz Indije. Postepeno, lokalni trgovci dijamantima su postali istaknuti svojom pažnjom posvećenom detaljima i bogatom selekcijom sve dok i kralj Francuske Fransoa i nije počeo da naručuje dijamante od majstora za sečenje u Antverpenu, a ne u Parizu.

Profimedia
 

Dijamantski kvart je najveći centar dijamanata na svetu sa prometom od 54 milijarde dolara godišnje. Okrug ima 380 radionica koje pružaju usluge sečenja i poliranja dragulja za 1.500 kompanija. 

Profimedia
 

Taj deo grada i dalje čuva tradiciju i duh prvobitnih trgovaca i dilera, koji su 1890-ih osnovali industriju dijamanata nakon što su sa svojim porodicama došli iz Amsterdama.

Iskustvo kupovine na bilo kojoj pijaci dijamanata u Antverpenu postaje još posebnije znanjem da je svaki dijamant ručno odabran posebno za klijenta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike