Neobične stvari koje najveći svetski kontinent čine jedinstvenim

28.02.2023

19:32

0

Autor: A.G.

Azija je dom brojnih zemalja, svake sa svojim neverovatnim činjenicama

Neobične stvari koje najveći svetski kontinent čine jedinstvenim
Zanimljivosti o najvećem svetskom kontinentu - Copyright Profimedia

Pejzaži, divlji život, kultura, hrana. Azija će vas oduševiti na više načina nego što možete da zamislite.

Azija je ogroman kontinent, sa populacijom od preko milijardu ljudi, koji pokriva 44.579.000 kvadratnih kilometara, što čini skoro 30% ukupne površine Zemlje. Bićete iznenađeni kada saznate da je Azija dom za oko 4,7 milijardi ljudi, što je oko 60% ukupne populacije sveta.

Većina starih zgrada u Hong Kongu ima zaobljene uglove

Ovaj tekst o zanimljivim činjenicama u azijskim zemljama ne bi bio potpun bez trivijalnosti o starim zgradama. U Hong Kongu tako možete primetiti stare zgrade iz 1950-tih godina koje imaju zaobljene uglove. Obrazloženje je jednostavno: arhitekte su želele pešacima na ulici da omoguće da lakše vide pravce i prostore.

Profimedia
 

Glava je najsvetiji deo tela u tajlandskoj kulturi

Na Tajlandu se vrh glave smatra najsvetijim i najčišćim delom tela, pa se dodirivanje nečije glave ili kose smatra nepristojnim i nepoštovanjem, posebno bebe ili deteta. Stoga turistički vodiči savetuju: ako slučajno dotaknete nečiju glavu, važno je da se odmah izvinite.

Profimedia
 

Dan zaljubljenih na korejski način

U Južnoj Koreji to je samo jedan od “ljubavnih dana” koji se slave 14. u mesecu. Ovde žene 14. februara muškarcima poklanjaju čokolade kao simbol privrženosti, a mesec dana kasnije, 14. marta, muškarci uzvraćaju poklonima na takozvani “Beli dan”.

Za one koji nemaju partnera, tu je 14. april poznat i kao "Crni dan", neslužbeni praznik za samce koji se okupe i dele činiju jajangmyeona, jela od crnih rezanaca. To je popularna hrana u Južnoj Koreji koja je crne boje i savršeno odgovara temi praznika.

Freepik
 

Svi u Vijetnamu imaju isti rođendan

U Vijetnamu se Nova godina zove Tet. To je takođe dan kada svako ko ima 25, napuni 26, i svako dete koje ima 3 godine, napuni 4 godine i tako dalje. To ne znači da cela zemlja planira svoje trudnoće u isto vreme, već da mnogi ljudi u ovoj zemlji nisu vodili evidenciju o svojim tačnim rođendanima, pa je Tet postao univerzalni rođendan.

Printscreen / AFP News Agency
 

Jugoistočna Azija je dom najvećeg cveta na svetu

Raflezija, koja raste na šumskim podovima Malezije, Tajlanda i Indonezije, daje ogromno cveće do metar u prečniku. Njihov prepoznatljiv oblik i veličina doneli su im poseban status, a Raflezija je usvojena kao zvanični državni cvet Indonezije.

Međutim, ako ga naiđete na ovaj cvet, nemojte mu se previše približavati! Raflezija je poznata kao „cvet leša“ ili „smrdljivi ljiljan“, zbog svog fizičkog izgleda i neprijatnog mirisa koji koristi da privuče insekte oprašivače.

Profimedia
 

Mjanmar je dom najgušće koncentracije budističkih hramova na svetu

Smešten na obalama reke Iravadi, u regionu Mandalaj u Burmi, Bagan, poznat i kao Dolina 10.000 hramova je nkada bio prestonica Paganskog kraljevstva. Procenjuje se da je na ovoj ravnici od 100 kvadratnih kilometara u centralnom Mjanmaru nekada stajalo preko 10.000 budističkih hramova, pagoda i manastira, od kojih su ostaci preko 2.200 hramova i pagoda ostali sačuvani do danas.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike