Ova zemlja ima sve, ali i svoja ograničenja! Stvari koje ne treba raditi u Izraelu ako želite da izbegnete probleme

16.02.2023

13:32

0

Autor: A.G.

Nemojte zaboraviti da ste u zemlji punoj svetih mesta. U znak poštovanja, imperativ je da se oblačite skromno

Ova zemlja ima sve, ali i svoja ograničenja! Stvari koje ne treba raditi u Izraelu ako želite da izbegnete probleme
Jerusalim - Copyright Profimedia

Preko 3 miliona turista svake godine poseti Izrael, bliskoistočnu zemlju koja se smatra Svetom zemljom. Sa svojim netaknutim plažama, neverovatnim vremenom, svetim mestima i raznolikom kulturom, u ovoj neverovatnoj zemlji ne nedostaje čudnih stvari.

Ali ako zaista želite da svoj boravak učinite prijatnim, ne možete zanemariti spisak stvari koje NE treba da radite kada posetite ovu svetu zemlju.

Ne oklevajte da postavljate pitanja

Ako se nađete izgubljeni u jednom od mnogih gradova u zemlji, ili jednostavno želite da pokrenete razgovor, ne ustručavajte se da razgovarate sa lokalnim stanovništvom. Izraelci su prirodno prijateljski nastrojeni, a povrh toga, ponosni su na svoju zemlju. Oni će vam rado dati uputstva i uputiti vas na najbolja turistička mesta za posetu. Generalno, nijedna tema nije zabranjena, bilo da je u pitanju politika zemlje ili najbolje mesto gde možete kupiti najukusniji falafel.

Profimedia
 

Ne zaboravite na zakone

Ortodoksni Jevreji poštuju stroge verske i društvene zakone koje svakako treba da imate na umu. Što je najvažnije, jedan od njihovih zakona ograničava fizički kontakt između osoba suprotnog pola. Dakle, ne uzimajte k srcu ako primetite da ortodoksni Jevrejin drži zdravu distancu između vas ako ste suprotnog pola. To je samo njihov način da osiguraju da izbegnu slučajni kontakt.

Profimedia
 

Nemojte se brijati pre ulaska u Mrtvo more

Sigurno ćete želeti da se okupate u Mrtvom moru tokom svog putovanja u Izrael. Poznato je da ova vodena masa, koja je puna minerala bogatog blatom i visokim sadržajem soli, ublažava određene probleme kože, od akni do ekcema i psorijaze. Ali, pazite pre nego što uđete vodu. Trebalo bi da se uzdržite od brijanja ili depilacije najmanje 2 do 3 dana pre ulaska u vodu zato što će visoka koncentracija soli izazvati neprijatno peckanje koje će vam pokvariti užitak.

Profimedia
 

Ne očekujte lagani doručak

U Izraelu je uobičajeno uživati u stvarno teškom doručku, bilo da ste u malom kafiću ili nekom od mnogih restorana u zemlji. Na meniju ćete obično naći peciva, hleb, salate, jaja, meso, voće, sok, kafu i čaj. I dok završite sa namazom, biće vreme za ručak!

Ne razotkrivajte se na svetim mestima

Nemojte zaboraviti da ste u zemlji punoj svetih mesta. U znak poštovanja, imperativ je da se oblačite skromno. Ramena i kolena treba da budu pokrivena, pa kratke suknje ipak sačuvajte za neke druge destinacije.

Profimedia
 

Ne plašite se cenkanja

Izrael je pun različitih bazara i pijaca za šopingholičare. U Starom gradu Jerusalima cene su obično označene, ali nemojte se plašiti da se cenkate da biste dobili najbolju moguću ponudu. Većina prodavaca to očekuje od vas.  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike