Drvo života u mrtvom moru (VIDEO)

31.07.2021

12:30 >> 22:28

0

Autor: A.G.

U moru nesposobnom da održi bilo kakav biljni ili životinjski svet

Drvo života u mrtvom moru (VIDEO)
Copyright Printscreen/Youtube

Nedaleko od plaže u Ein Bokeku, izraelskom odmaralištu u blizini Arada, nalazi se Slano ostrvo Mrtvog mora, nadrealna prirodna tvorevina od blistave bele soli, okružena tirkizno plavom vodom.

Sa koncentracijom soli koja je i do 10 puta veća od slanosti okeana, Mrtvo more je nesposobno da održi bilo kakav biljni ili životinjski svet. Međutim, baš na ovom mestu može se videti neobičan prirodni fenomen. Na ostrvu od soli, u srcu Mrtvog mora izraslo je drvo.

Pročitajte još:

Videti živo biće kako preživljava, čak napreduje, usred vodene površine poznate po svojoj surovosti, neverovatan je prizor koji dobija sve veću pažnju na  društvenim mrežama.

Printscreen/Youtube

I taman kada poverujemo u čuda iluziju nam razbije novo saznanje.

Drvo nije ovde niklo samo, već ga je lokalni umetnik posadio u okviru projekta koje prikazuje promene Mrtvog mora i njegovo isušivanje usled klimatskih promena.

Umetnik je svaki drugi dan veslao do ostrva i dodavao blato s mineralima. Na taj način je želeo da bude siguran da će drvo dobiti sve hranljive sastojke potrebne za preživljavanje u ovom izuzetno teškom okruženju.

Drvo je postalo u međuvremenu prava turistička atrakcija, pa svako ko se uputi ka Mrtvom moru ne propušta priliku da se fotografiše pored njega. Ipak, do ovog ostrva je teško doći, jer se nalazi na 300 metara od obale, a jedini način da stignete tamo je plivanjem ili veslanjem sa plaže Neve Zohar što nije nimalo lako.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike