Ove turističke atrakcije lokalno stanovništvo ne podnosi

25.02.2022

16:30

0

Autor: 24sedam

I dok turisti širom otvorenih očiju upijaju najveće svetske znamenitosti, lokalci se groze pri samoj pomisli na njih

Ove turističke atrakcije lokalno stanovništvo ne podnosi
profimedia-0040306987 - Copyright Profimedia

Kad prvi put idete u posetu nekoj zemlji, bez sumnje ste se edukovali i spreili da obiđete neke od najvećih znamenitosti po kojima je ta destinacija poznata. Jer kako biti u Parizu, a ne slikati se ispred Ajfelovog tornja, ili otići iz Rima bez slike Koloseuma? Ali, neke od tih atrakcija i znamenitosti lokalno stanovništvo ne može da podnese. Ne zato što njima nisu lepe, naprotiv, već zbog gužvi koje stvaraju turisti, previsokih cena i, prema mišljenju mnogih, izvikanosti tih mesta.

Ovo je priča o atrakcijama koje turisti obožavaju, a lokalno stanovništvo pomalo i mrzi.

Times Square, Nju Jork

Jedan od najpoznatijih motiva „grada koji nikad ne spava“ upravo je ovaj trg pun svetlećih reklama, trgovina, uličnih zabavljača, događanja na otvorenom… Pre pandemije godišnje ga je posećivalo oko 50 miliona turista i trg je bio jedna od najposećenijih atrakcija Nju Jorka, ali i celih Sjedinjenih Američkih Država.

Profimedia
 

Ali, dok turisti širom otvorenih očiju upijaju sve te boje, zvukove i efekte oko sebe, lokalci se groze gužve na trgu, visokih cena, ljudi u kostimima koji traže novac za slikanje… Radije posećuju manje popularne trgove i druže se na manje poznatim mestima koja nisu prepuna turista.

Plava Laguna, Island

Plava laguna jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija Islanda koju je do pandemije posećivalo oko 1,2 miliona turista godišnje. Poređenja radi, cela zemlja ima oko 338.000 stanovnika.

Profimedia
 

I dok je turistima fotografija u nežno plavoj vodi obavezna uspomena s ovog ostrva, lokalci su svesni da zbog gužve u stvarnosti to izgleda prilično drugačije.

Planina Rushmore, Amerika

Stenu na kojoj su urezane skulpture glava bivših predsjednika SAD-a, Džordža Vašingtona,  Tomasa Džefersona, Teodora Ruzevelta i Abrahama Linkolna posećuje više od dva miliona turista godišnje.

Profimedia
 

Manje je poznato da su lokalna indijanska plemena oduvek smatrala tu planinu svetom, nazivali su ju „šest dedova“ i za njih je urezivanje glava američkih predsednika na njihovo sveto tlo posebno uvredljivo i predstavlja nasilje nad njihovom kulturom i tradicijom.

Julijina kuća, Italija

Za zaljubljene parove, ljubitelje Šekspirovih dela i romantike uopšte, poseta kući u koju je veliki pisac smestio deo radnje svog slavnog dela obavezan je deo obilaska. Interes je dodatno porastao nakon filma „Pisma Juliji“ iz 2010.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ema T. 🗺 (@ema.t)

Lokalcima je s druge strane već dosta turista koji su grafitima i „porukama Juliji“ prekrili gotovo svaki komadić raspoložive površine na kući. Šaraju po fasadi, lepe papiriće, čak žvakaće gume. Čak i kad ih upozore, mnogi se ljute jer smatraju da je njihovo pravo da pišu po zidu, što lokalce izluđuje.

Jelisejska polja, Francuska

Jedna od najpoznatijih ulica na svetu, na njoj su nanizane fine radnje, restorani, pozorišta, muzeji i raskošne palate. Turisti ne propuštaju da se prošetaju njom i upiju svaki metar njene lepote.

Profimedia
 

Ali ako pitate Parižane, niko tamo ne odlazi osim ako baš ne mora. Oni smatraju da je previše turista, restorani su preskupi, radnje precenjene, a što je najvažnije, ističe veliki broj lokalaca, to nije najlepša ulica u gradu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike