Šta videti u Beču za Dan zaljubljenih

08.02.2023

20:35

0

Autor: M. J.

Zadivljujuća arhitektura i bogata kulturna ponuda nekada carskog grada Beča čine ga jednom od omiljenih turističkih destinacija u svetu

Šta videti u Beču za Dan zaljubljenih
Beč - Copyright Pixabay

Na lepom plavom Dunavu leži glavni grad Austrije, Beč, zlatna evropska prestonica i omiljena destinacija ljubitelja evropske baštine, umetnosti, bogatih palata i parkova.Velika četvorka - Hajdn, Mocart, Betoven i Šubert čini ga gradom muzike.

Pixabay
 

Beč nije samo grad valcera, prelepih dvoraca i bogatih muzejskih kolekcija već i mesto u kome se možete opustiti uz saher tortu, uživati u pogledu sa velikog panoramskog točka ili posetiti po mnogima najbolji zoološki vrt u Evropi.Sve ovo videti lepše je u paru, a za to je idealan dan zaljubljenih.

Pixabay
 

Dvorac Šenbrun

Nekadašnja letnja rezidencija Habsburgovaca predstavlja najposećeniju turističku atrakciju Beča i mesto na kome se pisala istorija Austrije. Dvorac Šenbrun okružuju lepo uređeni vrtovi.

Iznad palate na uzvišenju nalazi se Glorijet koji je nekada služio kao sala za prijeme a danas je pretvoren u kafić. Sa vrha Glorijeta se može videti kompleks Šenbruna i Beč.

Pixabay
 

Dvorac Belvedere

Dvorac čine zapravo dve palate - Gornji i Donji Belveder i za ovaj dvorac neki tvrde da je najlepša barokna građevina na svetu. Raskošan vrt je prepun skulptura, fontana i vodenih kaskada a sa gornje palate se osim na vrt pruža prelep pogled na Beč pa otud i ime ovog dvorca Belvedere (lep pogled).

Podignut je u 18. veku kao letnja rezidencija princa i velikog vojskovođe Eugena Savojskog. Danas je dvorac Belveder pretvoren u muzej. U gornjoj palati dvorca može se videti najveća kolekcija slikara Gustafa Klimta na svetu.

Pixabay
 

Katedrala Svetog Stefana

Ova katedrala posvećena svetom arhiđakonu Stefanu nalazi se u centru Beča i sedište je bečke nadbiskupije. Prva crkva na ovom mestu je izgrađena 1147. godine ali je nekoliko puta rušena, prepravljana i nadograđivana a poslednju veliku rekonstrukciju doživljava posle velikih oštećenja tokom bombardovanja Beča 1945. godine.

Katedrala Sv. Stefana je gotička građevina prepoznatljiva po karakterističnom krovu sa 200.000 crepova i ogromnom zvonu naziva Pumerin od 20 tona koje se nalazi u severnom tornju koje je treće zvono po veličini u Evropi.

Staro Pumerin zvono izliveno je 1705 godine od 208 od ukupno 300 topova zarobljenih tokom turske opsade Beča. Novo zvono je izliveno 1951. od metala starog zvona uz dodatak metala od turskih topova iz vojnog muzeja. Moguće je popeti se na toranj katedrale visok 134m sa kojeg se pruža izuzetan pogled na grad Beč. Poseta tornju nije besplatna.

Pixabay
 

Uživajte svim čulima u Beču

Kako je Beč grad šnicli i saher torte, obavezno je oprobati se i u nekim takozvanim food torus. Bilo da sami istražujete Austirijsku kuhinju ili vam neko prenosi svoja znanja i iskustva, Bečka carska kuhinja i kompletna istorija nastanka i izrade određenih jela i slatkiša, iskustvo je kojeg ćete se rado sećati.

S toga, kada ste u Beču, obavezno čekirajte bečku kuhinju, vinske podrume i austrijska piva, a nemojte propustiti ni Nasch market, jednu od najpoznatijih pijaca u gradu, gde možete u opuštenom razgovoru sa lokalcima saznati mnoge zanimljive priče. 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike