Na samo 4 sata od Beograda: Uživajte u svim čarima Budimpešte

06.02.2023

19:34

1

Autor: M. J.

Glavni grad Mađarske jedan je od najlepših evropskih gradova

Na samo 4 sata od Beograda: Uživajte u svim čarima Budimpešte
Budimpešta - Copyright Pixabay

Grad širokih bulevara i uskih poprečnih ulica podsetnik da je nekada bila deo Austrougarskog carstva. To je grad koji je stvoren za pešačenje, tako da je najbolje krenuti iz centra, a zatim prošetati grandioznim bulevarima i diviti se arhitekturi.

Pixabay
 

Glavni je grad Mađarske i jedan od najlepših evropskih gradova. Ima oko 2 miliona stanovnika, početkom XX veka je važila i za „Pariz istoka“, a svoj šarm je zadržala do danas.

Obude i Pešte 1873. godine nastala je jedinstvena Budimpešta, danas prava turistička poslastica za mnoge turiste koji je posećuju. Lepoti Budimpešte, pre svega, doprinosi 11 mostova koji spajaju dva dela grada – Budim i Peštu, Kraljevska palata na uzvišenju na samoj obali Dunava, zgrada Parlamenta koja je jedna od najvećih u svetu, Trg Heroja, prelepi široki bulevari Andraši i Rakoci.

Ne može se sa sigurnošću reći da li je Budimpešta lepša danju ili noću ali svakako sa razlogom nosi epitet „Kraljica Dunava”.

Pixabay
 

 

Prošetajte po jevrejskoj četvrti i kafićima

Alternativni i hipsterski krajevi, definitivno najpopularniji su u Evropi. Možete ih pronaći u brojnim Evropskim prestonicama. U ovim četvrtima možete uživati u prikazu različite i drugačije umetnosti, ali i u simpatičnim i drugačijim enterijerima od onih koje očekujemo u gradu. Kvalitetni restorani, galerije, prodavnice, samo su deo ponude ove gradske četvrti. Ovde su najpopularniji takozvani „ruin pubs“, gde se teme i dekori menjaju iz prostorije u prostoriju.

Pixabay
 

 

Obiđite Vajdahunjad dvorac

Bez obzira na godišnje doba, nezaobilazni deo posete mađarskoj prestonici, na vašoj listi treba da bude i „srednjovekovni“ dvorac Vajdahunjad, smešten nedaleko od Trga heroja. Iako izgleda srednjovekovno, nastaje s kraja XIX veka. Zanimljiva je i priča o njegovoj izgradnji i prvobitnom načinu gradnje, te se danas u ovom parku i dvorcu može uživati u različitim stilovima arhitekture koji brane stilove kompletne mađarske istorije. Tu je i malo jezero, a u zimskim mesecima, u čitavom kompleksu formira se i veliko klizalište. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike