Ovaj grad zovu nemačkom kapijom sveta, a u njemu živi čak 180 nacija

25.11.2022

13:59

0

Autor: 24sedam

Individualnost ovog grada vekovima je održavana od strane njegovih stanovnika

Ovaj grad zovu nemačkom kapijom sveta, a u njemu živi čak 180 nacija
Hamburg - Copyright Profimedia

Hamburg je drugi po veličini grad u Nemačkoj. Nalazi se na severu zemlje i leži na reci Elbi. Poznat je po svojoj luci, koja je najveća u Evropi posle Roterdama. Hamburg je, uz Bremen, jedini grad u Nemačkoj koji je zadržao nešto od svoje srednjevekovne nezavisnosti.

Karakteristična individualnost ovog grada vekovima je održavana od strane njegovih stanovnika, čime se održala jedinstvena kultura koja se opire globalnim trendovima standardizacije. Prema poslednjim podacima, oko 15% njegove populacije čine stranci, koji potiču iz 180 različitih država. Stoga se ovaj grad-luka s pravom može nazvati najinternacionalnijim u Nemačkoj.

Profimedia
 

Hammaburg je bilo ime utvrđenja izgrađenog od strane Saksonaca u 9. veku. Tvrđavu su više puta pljačkali i uništavali Vikinzi, što je dovelo do selidbi i procvata obližnjeg grada Lubeka, koji je danas poznat kao Hamburg. U srednjem veku, zahvaljujući svom dobrom geografskom položaju i izgradnji luke, grad postaje najvažniji ekonomski centar Severne Evrope.

Profimedia
 

Hamburg je vekovima uspevao da održi političku neutralnost i time se zaštiti od mnogih ratnih razaranja koja su se dešavala na ostatku kontinenta. Jedini vojskovođa koji je uspeo da osvoji ovaj grad je Napoleon 1810. godine.

Međutim, njegova vladavina u Hamburgu je trajala samo pet godina, i grad je već 1815. vratio status slobodnog grada i nastavio sa održavanjem trgovačkih veza sa Afrikom, Južnom Amerikom i Dalekim Istokom.

Profimedia
 

Miniatur Vunderland

Najveći svetski model železnice, ali zapravo je mnogo više od toga. Sadrži 890 vozova na 1150 kvadratnih metara, kao i aerodrom sa modelima aviona koji zaista poleću i sleću.

Profimedia
 

Hamburška Luka 

Mesto gde se nalazi najveći broj atrakcija, kao što su skladišta koja su nekad služila za čuvanje kafe, duvana i drugih proizvoda namenjenih za trgovinu.

Kunsthale

Galerija koja obuhvata tri objekta i sadrži mnoga dela lokalnih umetnika iz 14. veka, kao i dela holandskih slikara iz 16. veka i mnoga druga.

Profimedia
 

Gradska Kuća

Velika neorenesansna građevina iz 19. veka sa čak 647 prostorija, od kojih je većina otvorena za javnost.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike