Đenova, prelep dragulj Italije između planina i mora

24.11.2022

09:04

0

Autor: 24sedam

Najveća luka Italije, te kao takva predstavlja važnu tačku na turističkoj karti

Đenova, prelep dragulj Italije između planina i mora
profimedia-0710080783 - Copyright Profimedia

Đenova, grad u Italiji, je božanstvena luka koja krasi ligurijsko more. U njoj su svetlost ovoga sveta prvi put ugledali Kristofer Kolumbo i Nikola Paganini. Prošetajte ovom starom lukom punom novih sadržaja, zavirite u njene raskošne palate, osetite tu neodoljivu živost Mediterana. 

Šta videti u Đenovi:

Profimedia
 

Kraljevska palata (Palazzo Reale)

Ovo je palata koja je izgrađena početkom 17. veka a u njoj je boravila porodica Savoja prilikom svojih poseta Đenovi. Palata je u današnje vreme muzej u kojem se, između ostalog, vašem pogledu nudi i kraljevski tron. Takođe, u toj palati-muzeju možete videti i božanstvenu prostoriju ispunjenu ogledalima, te nije ni čudo što je Luj 14. zahtevao da se u Versaju napravi baš takva prostorija.

Profimedia
 

Trg Ferari i palate u Via Garibaldi

U ulici Via Garibaldi se nalaze četrdeset dve palate zaštićene od strane UNESCO i smatraju se delom svetske baštine.

U ovoj ulici videćete Belu palatu (Palazzo Bianco), zatim Crvenu palatu (Palazzo Rosso) i mnoge druge u kojima se nalaze muzeji sa vrednim kolekcijama italijanskih slikara.

U blizini ulice Via Garibaldi nalazi se Trg Ferari (Piazza De Ferrari) na kojem se pored prelepe fontane nalaze još i pozorište Karlo Feliće (Teatro Carlo Felice), zdanje ligurijske uprave, Duždeva palata (Palazzo Ducale) kao i spomenik kojim je predstavljen Garibaldi na konju.

Profimedia
 

Kuća Kristofera Kolumba i gradska kapija Porta Soprana

Kuća čuvenog Kristofera Kolumba je ustvari bila spaljena. Pa je na tom istom mestu gde je ona bila u 17. veku igrađena replika njegove kuće koja je danas muzej. Đenova je grad u Italiji koji ima nekoliko gradskih kapija. Jedna od tih gradskih kapija, po nazivu Porta Soprana je u samom centru grada.

Pored te kapije se nalazi kuća čuvenog Kristofera Kolumba.U blizini kuće Kristofera Kolumba u Đenovi nalaze se i ostaci manastira Svetog Andrije.

Profimedia
 

Trgovačka palata svetog Đorđa 

Ova trgovačka palata datira još iz 13. veka, i danas predstavlja sedište lučke uprave.Ranije je ova palata predstavljala zatvor u kojem je kao zatvorenik boravio i poznati Marko Polo.

Marko polo je rodjen u Korčuli. U pomorskoj bici blizu njegovog mesta, Đenovljani su pobedili Venecijance. Pa je tako Marko Polo koji je na strani venecijanske flote bio zarobljen. U tamnici gde je bio odveden, je pisao svoje čuvene putopise.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike