Mesta koja su postala poznata iz potpuno bizarnih razloga

09.11.2022

09:04

0

Autor: 24sedam

Od gradova koji postoje samo na Internetu, do mesta u kojima više nema žive duše i najopasnijeg golf terena na svetu

Mesta koja su postala poznata iz potpuno bizarnih razloga
Copyright Profimedia

Pored svih onih slavnih turističkih atrakcija i destinacija o kojima ste čuli skoro sve, postoje i neka mesta koja su postala poznata iz prilično bizarnih razloga.

Neka od njih možda ne želite da posetite, druga mogu biti pomalo nedostižna, neka čak i „nepostojeća“. Ali, sva su poznata iz prilično čudnih razloga.

Grad koji ne postoji

Mali britanski grad Argelton u Istočnom Lankaširu ima zvanični poštanski broj, liste nekretnina, vremensku prognozu i slobodna radna mesta na Internetu. Jedina kvaka je što grad zapravo ne postoji.

Grad koji se pojavljuje na Google Earth- u i Gugl mapama je zapravo prazno polje pored autoputa A59. Online usluge koje koriste Google podatke greškom su pripisale mnoga preduzeća i usluge ovoj oblasti.

Anomalija je otkrivena 2008. godine, privlačeći pažnju medija širom sveta i iznedrivši mnoštvo fiktivnih veb lokacija zarad ruganja grešci Google-a.

Napušteni glavni grad

Prošlo je 25 godina otkako je malo karipsko ostrvo koje je nekada bilo puno bogatih i slavnih, doživelo sudbinu sličnu Pompeji.

Plimut, nekada glavni grad ostrva Monserat, ostao je prazan nakon što su stanovnici pobegli od vulkanske erupcije 1995. Vulkan Soufriere Hills bio je neaktivan 400 godina kada je iznenada počeo da izbacuje pepeo preko obale u julu 1995.

Profimedia
 

Preko 12.000 stanovnika bilo je primorano da pobegne od niza vulkanskih erupcija koje su usledile.

Danas je to jedini grad duhova koji je ostao glavni grad Monserata. Plimut ostaje u zoni isključenosti vulkana, gde se samo najneustrašiviji putnici usuđuju da budu svedoci razaranja.

Skijalište bez snega

Pretpostavlja se da bi osnovni uslov za skijalište morao da bude sneg. Međutim, Monte Kaolino je jedino skijalište na svetu bez snega. Smešten u Hiršauu u Nemačkoj, Monte Kaolino je u stvari peščana dina visoka 110 metara.

Nazvan po kaolinitnom kvarcnom pesku koji se iskopavao u okrugu, a koji je ubrzo postao problematičan nusproizvod.

Profimedia
 

Gomila peska je do sredine 1950-ih narasla toliko visoko da je jedan meštanin zgrabio skije i koristio planinu za vežbanje skijanja. Ubrzo je formiran ski klub sa sportistima koji su želeli da vežbaju spustove na gomili peska.

Danas se na peščanoj planini čak može pohvaliti ski-liftom, kampom i vodenim parkom, a takođe je domaćin svetskog prvenstva u bordu na pesku.

Najopasniji golf teren na svetu

Sigurno će vam trebati vojna preciznost da ne biste izazvali eksploziju na ovom korejskom golf terenu. Kamp Bonifas nije običan teren, u stvari se smatra najopasnijim golf terenom na svetu. Nalazi se na ivici komandnog mesta Ujedinjenih nacija, 500 metara od demilitarizovane zone između Severne i Južne Koreje.

Profimedia
 

Oko staze ćete naći nagazne mine, bodljikavu žicu i prazno mitraljesko gnezdo. Iznenađujuće, do 1000 turista dnevno poseti ovu jedinstvenu stazu za vrhunsku rundu ispunjenu adrenalinom.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike