Neverovatno lebdeće kamenje u Grčkoj predstavlja skupinu 6 pravoslavnih manastira

08.10.2022

18:36

0

Autor: 24sedam

Zbog svoje nepristupačnosti, velika su atrakcija za turiste koji dolaze iz celog sveta

Neverovatno lebdeće kamenje u Grčkoj predstavlja skupinu 6 pravoslavnih manastira
profimedia-0347320358 - Copyright Profimedia

Meteori su deo centralne Grčke, a nalaze se na severozapadnom rubu Tesalijske ravnice, u blizini planine Pindus i reke Peneios. Reč je o jednom od najdramatičnijih pejzaža u Grčkoj, a takođe o drugom po veličini i najpopularnijem manastirskom kompleksu.

Profimedia
 

Meteori, ili lebdeće kamenje predstavlja skupinu od šest pravoslavnih manastira koji leže na stenovitim stubovima, a koji zbog svoje nepristupačnosti i položaja predstavljaju pravu turističku atrakciju. To su manastiri Veliki Meteor, Varalam, Manastir Sv. Varave, Sv. Nikola Anapauski, Sv. Stefan, i manastir Sv. Trojice.

Profimedia
 

Manastiri su podignti na ovom mestu tokom četrnaestog veka, kako bi se monasi zaštitili u vreme osmanske okupacije. Ovo je dovelo do toga da je život u tim teškim vremenima bio relativno bezbedan, pa se tada na Meteorima nalazilo 26 manastira. Od 1988. Godine Meteori se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine.

Profimedia
 

Početkom dvadesetog veka isklesane su pristupne stepenice, a poslednjih decenija ovaj kompleks posećuje veliki broj turista. Unutar manastira posetioci mogu da vide velike kolekcije relikvija iz vremena Vizantijskog carstva, kao i razne freske.

U blizini Meteora nalazi se i čuveno jezero Plastira, mesto neverovatne prirodne lepote. Meteori su gotovo čudesni fenomen, koji nikako ne sme da se propusti prilikom posete Grčkoj

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike