Ovaj japanski hram je najstarija drvena građevina na svetu (FOTO)

29.09.2022

09:45

0

Autor: 24sedam

Kolevka budizma

Ovaj japanski hram je najstarija drvena građevina na svetu (FOTO)
profimedia-0147447798 - Copyright Profimedia

Poznat po besprekornoj čistoći, zapanjujuće lep Japan lako obara putnike s nogu. Pored ljubaznosti stanovništva po kojoj je poznat i i zadivljujuće lepote zemlje, Japan se može pohvaliti obiljem mesta bogatih istorijom, misterijom i, naravno, kulturnim značajem.

Među njima je pristojna zbirka veličanstvenih hramova, svetilišta i drevnih srednjovekovnih zamkova, a posebno se izdvaja Hram Horjudži koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine i dom je nekih od najstarijih preživelih drvenih građevina na svetu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @graphberg

Da nema drugih fascinantnih elemenata ovog retkog dragulja, i dalje bi zaslužio posetu jer je zaslužio mesto i u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda za izuzetan podvig. Hram Horjudži je sagrađen 607. godine nove ere, što znači da je star 1.415 godina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @futomaki172

Sam hram se sastoji od dva dela: Istočnog i Zapadnog, ali i drugih malih hramova. Neke značajne zgrade koje niko neće želeti da propusti da vidi u zapadnom delu su glavna sala i petospratna pagoda, inače, ogromna atrakcija među turistima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maka Kanzaki (@maka.kanzaki)

Horjudži se može smatrati kolevkom japanskog budizma jer sadrži neke od njegovih najlepših umetničkih blaga. Konstrukcije pokazuju kulturne i arhitektonske uticaje iz Kine i Koreje odakle je budizam prenet u Japan.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike