Grad u kome su smrt i mačke zakonom zabranjeni

30.09.2022

14:04

0

Autor: 24sedam

Skutera za sneg ima više nego stanovnika

Grad u kome su smrt i mačke zakonom zabranjeni
Norveška - Copyright Profimedia

Ako volite avanture i tragate za neobičnim destinacijama, posetite najsevernij grad na svetu, u kojem u ekstremnim uslovima, u društvu polarnih medveda živi oko 2.000 stanovnika.

Longjerbijen se smestio na norveškom ostrvu Svalbard u Arktičkom okeanu, a zbog svoje pozicije i zanimljivosti jedno je od poželjnijih norveških turističkih odredišta, prenosi Punkufer.

Mesto na kome su zabranjene mačke

Iako zvuči čudno, mačke su na Svalbardu zabranjene, i to zbog ekoloških razloga… Naime, kako bi se zaštitila lokalna fauna, to jest život lokalnih ptica koje žive u izolovanom eko sistemu kojih je ionako malo, zabranjeno je držanje ovih kućnih ljubimaca. Navodno je neko jednom jednu mačku uspeo da “prošvercuje”, ali više od toga nije poznato.

Zabranjeno je i umiranje

Još od 1950. godine u ovom gradu zabranjeno je umiranje, odnosno sahranjivanje.

Ovo je slovo zakona koji je donesen nakon što je otkriveno da se tela koja su zakopana u ovom gradu ne raspadaju. U arktičkim uslovima i velikim hladnoćama tela ostaju očuvana, pa je tako u telima pokojnih pronađen i virus špansog gripa.

Telo u kome je “živeo” spomenuti virus zakopano je 1918. godine, a naučnici su ovaj slučaj otkrili 1998. godine.

One koji su jako bolesni i kojima se kraj bliži prevoze da svoje poslednje dane provedu u drugom delu Norveške, a na groblju u Longjerbijenu moguće je staviti urnu.

U potpunosti bez sunca ili u potpunosti bez mraka

Zbog geografskog položaja sunce se u Longjerbijenu viđa retko.

U razdoblju od novembra do februara sunca nema, ali se pojavljuje polarna svetlost. Sunce se pojavljuje početkom marta, kada se u gradu priprema i Solfestuka, proslava upravo tom događaju u čast. Od tada do maja traje razdoblje sunčane zime. Od maja pa sve do septembra vreme je polarnog leta i tzv. ponoćnog sunca, što onima koji nisu na to navikli otežava spavanje.

Automobil nije jedino prevozno sredstvo

S obzirom na vremenske uslove i sneg, automobil nije najpraktičnije prevozno sredstvo. Skuteri za sneg mnogo su jednostavnije rešenje, posebno u zimskim mesecima. Toliko su važni da ih ima više i od stanovnika. Osim skuterom, možete probati i vožnju u kojoj vas vuku psi.

Prosečne letnje temperature na Svalbardu kreću se između 3 i 7 stepeni, a prosečne zimske između -13 i -20. Najviša ikad izmerena je 21,3, a najniža -46,3 stepeni. Do Longjerbijena moguće je doći avionom iz Osla, a putovaćete približno tri sata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike