Ne zaboravite da budete u Večnom gradu na njegov rođendan

28.09.2022

12:32

0

Autor: 24sedam

Začinite put u Rim

Ne zaboravite da budete u Večnom gradu na njegov rođendan
profimedia-0255784591 - Copyright Profimedia

Zbog svoje istorije, umetnosti, arhitekture i lepote, a možda i testenina, Rim je jedan od najpopularnijih gradova na svetu.

Evo nekih stvari koje možda ne znate o Večnom gradu, a koje mogu dodati faktor zabave prilikom vaše posete jednom od najposećenijih mesta na Zemlji.

U fontanama je pitka voda

U svim rimskim fontanama teče pitka voda. Doslovno je možete piti, voda ne kruži u fontani, već stalno curi nova. Voda stiže sa nekoliko izvora, starim akvaduktima nastalim u vremenu starog Rima. Ako vam to zvuči neverovatno, spustite se u podzemlje ispod Fontane di Trevi. Ovde ćete istražiti u potpunosti funkcionalnu cisternu akvadukta, koja i dalje vodom puni fontanu.

Profimedia
 

Kako znati što su u Rimu izgradili pape?

Najbolje je naći simbol pape, prekrštene ključeve. Naći ćete ih na bezbroj građevina, na fontanama, kipovima, i još mnogo čemu što su pape želele da se izgradi. Uz ključeve se uvek nalazi grb, koji predstavlja svakog pojedinog papu. U Rimu je uvek bilo kristalno jasno kome treba biti zahvalan na učinjenom dobročinstvu.

Profimedia
 

Kad osvojiš neku zemlju, oduzmi joj simbole moći

Znali su to rimski carevi pa su u Rim preneli 13 starih egipatskih obeliska. Ove “trofeje” su uzeli samo zato što mogu, iako to nije bio ni malo lak poduhvat! Ali ko pita robove jel im teško… Još 7 obeliska su dali da se izrade u Egiptu pa i njih preneli u Rim.

Inače, jedan obelisk je težak nekoliko tona i izgrađen je od monolita. U Rimu se nalazi još mnogo obeliska, ali samo je 20 izrađeno u Egiptu.

Pixabay
 

Preteče društvenih mreža

Za vreme vladavine ne baš tako narodu omiljenih papa, ljudi su se dosetili kako da stave vlastima do znanja šta misle o njima a da pritom ne budu otkriveni. Tako su se neke rimske statue, ni krive ni dužne, našle na meti Rimljana koji su anonimno stavljali na njih satirične poruke upućene vladajućoj klasi, a najviše papi. Poruke bi bile postavljene krišom, u toku noći, a statue na kojima bi se ostavljale su bile na najprometnijim ulicama i trgovima u gradu. Ujutru bi ceo narod pročitao ono što su statue „iznele“ u javnost.

Profimedia
 

Najbolje vreme za posetu

Ne zaboravite da budete u Rimu na njegov rođendan. Grad je rođen 21. aprila 753. godine pre nove ere i svake godine na ovaj datum Rim slavi svoj rođendan. Rođendan Rima na italijanskom se zove Natale di Roma, a grad je ispunjen paradom, predstavama i igrama koje obeležavaju tu svečanost. Rim je 21. aprila 2022. napunio 2775 godina.

Fontana di Trevi je mašina za novac

Tradicije radi, skoro svaki posetilac Fontane di Trevi baca tri novčića u nju. U proseku, na kraju svakog dana iz nje se usisaju novčići u vrednosti od oko 3.000 evra, ukupno oko 1,4 miliona evra godišnje. Vlada taj novac dalje usmerava u dobrotvorne svrhe.

Fontana di Trevi, Rim/Profimedia
 

Mačka je simbol Rima

Dobro je poznato da Rimljani vole svoje mačke - toliko da su ih označili kao biokulturno nasleđe grada. Mačke lutalice su uobičajeni prizor širom Rima, zahvaljujući propisima uspostavljenim 1991. godine da ih zaštiti. Podržava ih rimsko utočište za mačke Torre Argentina, gde volonteri obezbeđuju hranu i negu. Ipak, treba imati u vidu da su mačke uglavnom divlje pa im ne prilazite ako ne želite neprijatnost.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike