Ovaj prelep grad je samo 4 sata od Beograda, a idealan je za jesenje putovanje

26.09.2022

18:32

0

Autor: 24sedam

Turiste uvodi u svet prošlosti, zbog izuzetne arhtekture

Ovaj prelep grad je samo 4 sata od Beograda, a idealan je za jesenje putovanje
Ljubljana - Copyright Pixabay

Ljubljana je grad sa dugom i bogatom istorijom. Prvi put se pod imenom Laibach pominje 1144. Godine. Najduži period svog postojanja grad se nalazio pod vlašću austrijskih Habzburga, zbog čega je i nosila nemačko ime.

Pixabay
 

Danas je Ljubljana administrativni, kulturni i ekonomski centar Slovenije. Zbog netaknute, stilski pomešane arhitekture, Ljubljana sve posetioce uvodi u svet prošlosti. Zbog toga se nalazi na mapi najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi.

Pixabay
 

Turističke atrakcije

Franjevačka crkva ( Crkva Marijinog vavedenja ) je simbol Ljubljane. Nalazi se na trgu Prešern, a upadljiva je zbog svoje specifične boje i nesvakidašnje arhitekture.

Pixabay
 

Trg Prešern je glavni trg u Ljubljani. Posvećen je najvećem slovenačkom pesniku Francu Prešernu, čija statua stoji u sredini trga. Okružuju ga prelepa arhitektonska zdanja s početka dvadesteog veka. Trg Prešern je idealno mesto za početak obilaska Ljubljane, kao i za uživanje u muzici uličnih svirača, i brojnim slikama koje gradski umetnici izlažu.

Pixabay
 

Tromostovje sačinjava tri najlepša i najpoznatija mosta u Ljubljani. Mostovi povezuju Prešernov trg sa starim gradom. Ispod njih teče reka Ljubljanica.

Robova fontana ili Fontana tri reke  je najpoznatija ljubljanska fontana. Napravljena je od mermera, a delo je vajara Vrančeska Robe iz 1751. godine.
Pixabay
 

Most Zmaja je jedna od najvećih znamenitosti Ljubljane. Četiri zelena zmaja stoji ponosito sa obe strane mosta. Ovo je most sa dugom istorijom, a za njega je vezana i legenda o devici.
Katedrala Svetog Nikole je glavna i najveća crkva u Ljubljani.ovo je staro zdanje koje leži na temeljima, još starije, bazilike koja je takođe nosila ime Svetog Nikole. Zbog svoje visine i zvonika nemoguće je ne videti Katedralu.

Pixabay
 

Crkva Svetih Ćirila i Metodija je najvažniji bogoslužbeni hram Srpske Pravoslavne Crkve u Sloveniji. Sačinjava je pet kupola, kao i lep ikonostas koji se u njoj nalazi.
Ursulina crkva Svete Trojice je najlepša barokna građevina u Ljubljani. Podignuta je 1726. godine.

Pixabay
 

Tivoli park je najveći i najlepši park u gradu. U njemu se nalazi i dvorac Tivoli, koji danas služi za prostorije fakulteta. Roman Ljubljana – Emona je osnovana oko nulte godine kao rimska vojna baza. Grad se zvao Collonia Iulia Emona, a bio je okružen masivnim zidinama. Danas su vidljivi ostaci rimskih zidova, gradske kapije i groblja.


U lljubljani posetioci mogu da uživaju i u nekom od brojnih kafića i restorana, koji nude vrhunska jela i pića iz domaće i internacionalne ponude.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike