Grad koji nikad ne spava ima četiri sunčana godišnja doba

22.09.2022

09:04

0

Autor: 24sedam

Temperatura i u oktobru doseže 30 stepeni

Grad koji nikad ne spava ima četiri sunčana godišnja doba
profimedia-0081951440 - Copyright Profimedia

Alanja, grad u antalijskoj regiji u Turskoj, poznata je turistička atrakcija koja privlači turiste iz svih krajeva sveta.

Naziva se još i "gradom u kojem se sunce osmehuje".

Okupane suncem, plaže Kleopatra, Kejkubat i Damlatas cele godine mesto su odmora brojnim turistima koji rado biraju Alanju.

Profimedia
 

U pitanju je grad koji nikada ne spava.

Dolaskom sultana Seldžuka Aladina Kijkubada Prvog dobila je današnje ime i brojne građevine koje su postale njen zaštitni znak.

Kroz grad se u dužini od 80 kilometara prostire poznata Kleopatrina plaža. Ona je razlog zbog kojeg turisti ne posećuju Alanju samo tokom leta, već tokom cele godine.

Želeći da grad zaštiti od napada, sultan je naredio izgradnju severnog zida duž obale i velike kule u marini, prepoznatljive po impresivnoj arhitekturi i crvenoj boji cigala, zbog čega je dobila naziv Crvena kula.

Profimedia
 

Danas je muzej i jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija. Tu su i pećine Dim i Damlatas, u kojima se nalaze očaravajući stalaktiti i stalagmiti.

Alanja je turistički aktivna tokom sva četiri godišnja doba budući da temperatura i u oktobru doseže 30 stepeni, piše putokaz.me.

Slično je i u novembru, a u more se ulazi i u januaru, februaru i martu. Turisti se kupaju i sunčaju, naročito oni koji dolaze iz hladnijih zemalja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike