Prava lepšeg pola u Rimskom carstvu! Očevi su mogli da odluče da se njihove ćerke razvedu od svojih muževa

26.09.2022

12:32

0

Žene se nisu smatrale punopravnim građanima Rimskog carstva, već su bile građanke samo u vezi s drugim muškarcima

Prava lepšeg pola u Rimskom carstvu! Očevi su mogli da odluče da se njihove ćerke razvedu od svojih muževa
profimedia-0597733354 - Copyright Profimedia

Rimsko društvo je, po definiciji, patrijarhat, gde su otac ili muž imali centralnu ulogu u društvu i porodici. Muškarci su bili građani Rima, dok su žene bile građanke samo preko svojih muških srodnika. Uprkos tako ograničenoj ulozi i životu ograničenom na kuću, Rimljanke su ipak uspele da steknu uticaj u Rimskom carstvu, a ponekad su čak i odlučivale o sudbini države.

U očima rimskog prava žene nisu bile ravnopravne s muškarcima. One se nisu smatrale punopravnim građanima Rimskog carstva, već su bile građanke samo u vezi s drugim muškarcima. Na primer, ćerka ili žena mogla je biti rimska građanka kroz državljanstvo svog oca ili muža.

Profimedia
 

Kao i u većini drugih kultura tog vremena, razlike između života siromašne i bogate Rimljanke bile su značajne. Međutim, i bogate i siromašne Rimljanke prvenstveno su odgajane u kući. Za bogate žene, ovaj način života u zatvorenom prostoru obično bi se nastavio i u odraslim godinama. Za siromašne žene to nije bio slučaj, jer bi ponekad morale da rade jednako naporno kao i muškarci kako bi pomogle u izdržavanju porodice.

Budući da se život žene uglavnom vrteo oko kuće, opšte obrazovanje žena nije bila tačka interesa. Obično je to uključivalo veštine potrebne za vođenje kuće i odgoj dece.

Profimedia
 

Zanimljivo je da je za vreme cara Avgusta uveden novi zakon koji je glasio: žene koje se nisu udale do 20. godine bile bi podvrgnute marginalizaciji i određenim zakonskim kaznama. Prema društvu i državi, od njih se očekivalo da se udaju i da im se život vrti oko kuće, muža i dece.

Suprotno onome što bi se moglo očekivati, razvodi su se događali tokom Rimskog carstva. Čak i ako žene nisu imale jednaka prava kao muškarci i nisu se smatrale punopravnim građanima, ipak su se mogle razvesti. Nije bilo posebnih zakonskih postupaka za razvod jer je bilo dovoljno da jedan od supružnika izjavi da jednostavno želi da prekine brak. Zbog toga su razvodi bili prilično česti.

Profimedia
 

Zanimljivo je da su očevi takođe mogli odlučiti da se njihove ćerke razvedu od svojih muževa. Nakon razvoda, ćerka se ponovno vraćala pod očev krov, kao i pre udaje. Osim toga, zanimljivo je da je u većini slučajeva bilo uobičajeno da muževi dobiju starateljstvo nad decom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike