Idealan za adrenalinske zavisnike! Ovaj nacionalni park je povezan sa Jadranskim i Crnim morem

21.09.2022

15:27

0

Autor: M. J.

Spada u red najstarijih evropskih parkova

Idealan za adrenalinske zavisnike! Ovaj nacionalni park je povezan sa Jadranskim i Crnim morem
profimedia-0709629864 - Copyright Pixabay

Planinski vrh Triglav je je od glavnih simbola Republike Slovenije, i nalazi se na grbu i zastavi države. Najviši je vrh Julijskih Alpa, dostiže visinu od 2 864 metra. Triglav je cenralni deo Triglavskog nacionalnog parka.

Pixabay
 

Ovo je jedini slovenački nacionalni park. Poreklo imena je i dalje mistično, mada se dovodi u vezu sa slovenskom mitologijom, po kojoj se na vrhu planine nalazi tron troglavog božanstva.

Pixabay
 

Nacionalni park se prostire duž italijanske i blizu austrijske granice, na severozapadu Slovenije, odnosno u jugoistočnom delu Alpa. Park zahvata površinu od 880 kvadratnih kilometara, odnosno 3 procenata državne teritorije. Spada u red najstarijih evropskih parkova, a zaštićen je još davne 1924. godine. U njemu se spajaju dva velika sliva, i to reke Soče i reke Save.

Pixabay
 

Zbog toga je park povezan sa Jadranskim morem, kao i sadunavom, odnosno crnim morem. U nacionalnom parku se nalazi i Bohinjsko jezero, koje je najveće, kao i manja, poput Črnog jezera, Kriškog i Krskog jezera.Park obiluje raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom, zbog čega zauzima značajno mesto u ekosistemu Evrope.

Pixabay
 

Glavna turistička atrakcija u parku je penjanje uz planinu, za koje nije potebno veliko alpinističko iskustvo. Od podnožja u kome se nalazi planinski kamp, pa do vrha, penjanje traje oko jednog dana.Glavno obeležje Triglava je čuveni Zlatorog, odnosno divokoza zlatnog roga, bez koga poseta planini ne bila potpuna.

Pixabay
 

U ponudi Triglava nalazi se i mogućnost skijanja i raftinga, što je idealno za sve adrenalinske zavisnike.Netaknuta priroda Triglavskog nacionalnog parka, sa brojnim pratećim turističkih programima, je savršena destinacija za odmor, rekreaciju i potpuno užvanje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike