Ovo su najlepši evropski gradovi koje je idealno posetiti na jesen

08.09.2022

13:32

0

Autor: A.G.

Savršeno vreme da iskusite najbolje od Starog kontinenta

Ovo su najlepši evropski gradovi koje je idealno posetiti na jesen
profimedia-0353548787 - Copyright Profimedia

Jesen u Evropi je savršeno vreme i mesto za odmor. Deca su se vratila u školu, gužva je nestala, a zima je još daleko.

Veličanstvene boje, atrakcije i gradovi će biti tiši, a plaže puste. Sasvim dovoljno razloga da doživite boje, gastronomiju, festivale i tradiciju jeseni u Evropi.

Barselona

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lara (@_happy_lara)

Tamo gde letnji meseci donose visoke temperature koje se graniče sa nepodnošljivim, jesenja sezona revitalizuje grad. Još uvek možete da očekujete toplo vreme (18-25°C) i sunčane dane ponegde sa kišom i maglom, ali umesto gomile turista očekujte kraće redove, sezonsko vino, kulturna dešavanja i zelene parkove zlatne boje.

London

London je u jesen predivno prazničan. Štaviše, letnja gužva jenjava kada se školski raspust završi, a kulturni kalendar grada se sprema za Božić. Očekujte sajmove umetnosti, nove izložbe blokbastera, filmske festivale, mnoštvo pozorišnih predstava, klizanje na otvorenom i još mnogo toga.

Rim

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roma (@roma_in_theworld)

Nakon užarenog leta, jesen u Rimu donosi niže temperature, manje turista, a ipak nebo koje je još uvek predivno plavo. Postoji mnoštvo jesenjih festivala žetve u gradu i okolini, poznatih kao sagre. Nekoliko njih se održava u gradovima ili selima oko Rima, prikazujući lokalne kulinarske čari i delikatese.

Pariz

Teško da postoji loše vreme za posetu Parizu. Ipak, čini se autentičnijim u septembru, jer se lokalno stanovništvo vraća sa svojih odmora u grad. Jesen je sezona puna uzbuđenja u Parizu, i to ne samo zahvaljujući dolasku Pariske nedelje mode krajem septembra. Sve prodavnice koje su zatvorene u avgustu ponovo se otvaraju, turističke atrakcije su tiše nego u leto, a parkovi su tada posebno lepi.

Bolonja

Italija je omiljeno turistička destinacija u kojoj se može uživati u hrani, umetnosti i prirodnim lepotama, ali Bolonja nije grad koji je turistima u fokusu. Ali, u njemu se susreću umetnost i znanje. Stari deo grada sa arkadama proteže se na čak 40 kilometara i jedan je od najočuvanijih srednjovekovnih gradova u Evropi, a ima i preko 40 muzeja. U ovom gradu mogu se probati najfiniji italijanski specijaliteti, od domaće testenine, mesa, ali Bolonja je najpoznatija po mortadeli.

Budimpešta

Budimpešta ima za svakoga ponešto, od dramatične istorije i raskošne arhitekture do lekovitih termalnih voda i noćnog života. Jesen je idealno vreme za razgledanje ovog grada , jer leto ovde može biti prilično užareno. Svaki turista će uživati u ovom gradu koji poslednjih godina postaje sve popularniji. I Budim i Pešta nude puno prošlosti, ali i sadašnjosti i zbog toga je dobro pre obilaska grada odarati putanju kretanja. Popnite se na brda Budimpešte i posmatrajte reku, parlament, tople boje drveća u pejzažu i učinite da se osećate kao da ste sami u jednom od najromantičnijih gradova u Evropi.

Lisabon

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Lisboa (@visit_lisboa)

Glavni grad Portugala odličan je izbor za kratko putovanje, ima vrlo zanimljivu istoriju, a svaki putnik uživaće u hrani, zabavi i poznatim vinima. Uživajte u lepotama ovog neverovatnog grada van turističke sezone, odnosno van gužve. Imaćete priliku da uživate u najboljim aktivnostima u manjem broju ljudi, što znači manje redova. Iskoristite vreme da posetite okolinu Lisabona kao što je zamak Sintra ili vinogradi Alenteža.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike