Ovo je grad plutajućih vrtova

07.08.2022

15:45

0

Autor: M. J.

Na vodenim putevima stvoreno je puno malih plodnih ostrva, danas poznatih kao “plutajuće bašte”

Ovo je grad plutajućih vrtova
profimedia-0383120879 - Copyright Profimedia

Ortionaž (Hortillonnages) grad je plutajućih vrtova smešten na severu Francuske. Poznat je po svojim kanalima koje je kroz naselje napravila reka, stvarajući jednu pravu urbanu plutajuću baštu.

Profimedia
 

Grad zauzima površinu od oko 300 hektara, a nastao je kad su meštani počeli da kopaju treset iz močvarne zemlje kako bi ga koristili kao đubrivo. Tokom vekova, iskopani kanali su se punili vodom iz neprestanog toka reke Some (Somme), stvarajući zamršenu mrežu.

Profimedia
 

Na vodenim putevima koji su tako nastali stvaralo se puno malih plodnih ostrva, danas poznatih kao “plutajuće bašte”. Ove zaista zanimljive vrtove stanovništvo već osam vekova koristi za kultivisanje biljaka i rekreaciju. Ostrvca su obrađivali uzgajivači poznati kao “hortillons”, što je stara reč za ljude koji su obrađivali vrtove, odnosno bašte.

Profimedia
 

U prošlosti je postojalo nekoliko stotina takvih majstora, a s vremenom se to zanimanje izgubilo i zaboravilo. Danas postoji samo oko desetak baštovana sa punim radnim vremenom koji uzgajaju useve u ovom mestu. Oni proizvode sve, od povrća, voća do najšarenijeg cveća. Sve je uglavnom organskog porekla, zemlja je ovde blagoslovena, plodna, a reka je prirodno navodnjava.

Profimedia
 

Ovaj kraj danas turistima nudi ne samo odličnu hranu i turističke sadržaje, već i niz drugih stvari. Ovde se u toku godine postavljaju brojne umetničke instalacije, a sama priroda pruža najbolje uslove ne samo za opuštanje, već i za programe obrazovanja i brojne radionice koje posećuje veliki broj ljudi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike