Stranci su poludeli za ovom srpskom planinom

08.07.2022

18:30

0

Autor: M. J.

Iz sezone u sezonu sve je popularnija

Stranci su poludeli za ovom srpskom planinom
Screenshot_163 - Copyright Printscreen/YouTube/Arhiva Snimaka

Jedna od najlepših planina u Srbiji i destinacija koja iz sezone u sezonu osvaja srca posetilaca. Divčibare, iz sezone u sezonu sve više razvija svoju turističku ponudu, te poslednjih nekoliko godina postaje jedan od najtraženijih prostora za odmor u Srbiji.

Printscreen/YouTube/Arhiva Snimaka
 

Divičibare predstavljaju veoma atraktivnu destinaciju tokom cele godine. Ovo popularno, turističko mesto privlači domaće i strane turiste nudeći im niz zabavnih i rekreativnih aktivnosti.

Tokom leta u ovoj regiji je veoma zastupljen banjski turizam. Mnogi dolaze na lečenje toplim i lekovitim vodama upravo kada je letnja sezona. Divčibare su izuzetno zanimljive ljubiteljima esktremnih sportova, a naročito su pogodne za bavljenje paraglajdingom. Dolazak na Divčibare, tokom letnje ili zimske sezone, može za sve vas biti prava avantura. 

Printscreen/YouTube/Arhiva Snimaka
 

Zbog svoje prirodne lepote, mnogih atrakcija, lekovitih voda i čistog vazduha turizam na ovoj planini napreduje velikom brzinom.

Izdvojili smo nekoliko zanimljivih aktivnosti za sve turiste ovog mesta.

Skijanje

Svaka staza namenjena je različitim kategorijama skijaša, od onih najveštijih pa sve do početnika i onih najmlađih. Određene ski staze imaju delove koji su prilagođeni potpuno deci, što je posebna pogodnost za turiste koji se odluče da na odmor povedu i svoju decu. Zbog velikog interesovanja turista u toku zimskog perioda, urađene su četiri ski staze i na njima su izgrađeni ski liftovi.

Printscreen/YouTube/Arhiva Snimaka
 

Uživanje u lekovitim vodama

Planina Maljen je bogata izvorima hladne planinske vode. Iz pukotine iz koje voda izbija struji hladan vazduh što činu vodu sa izvora neverovatno hladnom, ali i lekovitom za čitav organizam. Pored ovog, na čitavom područiju Divčibara turisti mogu pronaći nekoliko izvora raznih lekovitih voda i uživati u svim njihovim blagodetima.

Sportske aktivnosti

Na različitim lokacijama nalaze se tereni za razne sportove. Ovo popularno odmaralište poseduje igrališta za košarku, odbojku, rukomet i mali fudbal. Upravo zbog toga, Divčibare su idealno mesto za sve ljubitelje zdravog i aktivnog odmora.

Na Divčibarama se nalazi više biciklističkih staza: Plava staza, Zelena staza i Magenta staza. Savetujemo vam da posetite i izletište Čalačka greda. U blizini izletišta se nalazi i prirodni rezervat koji je pod zaštitom i nosi istovetni naziv.

Printscreen/YouTube/Arhiva Snimaka
 

Ono što posebno izdvaja ovaj kraj jesu zanimljive manifestacije

Lekovitim stazama valjevskih planina

Ova manifestacija se tradicionano organizuje svakog juna. Glavni cilj je da slavi lekovite biljke sa ovih prostora koja se koristi u mnoge terapeutske svrhe. Svakako, program je raznovrsan i privlači veliku pažnju svih meštana.

Dani kupine 

Ovo je najpopularnija manifestacija na Divčibarama koja pored kupine promoviše i sve prirodne lepote ovog kraja. U okviru ove manifestacije održavaju se i naučni skupovi kao i mnogobrojne prezentacije domaćih rukotvorina i specijaliteta.

Dani gljiva

Početkom oktobra meseca održava se ova popularna manifestacija koja okuplja veliki broj posetilaca svake godine. Najbolji đaci iz okolnih škola imaju tu čast da učestvuju u istraživanju i otkrivanju raznih vrsta gljiva na ovim prostorima.

Printscreen/YouTube/Arhiva Snimaka
 

Tešnjarske večeri

Spoj tradicije i modernog prepliće u ovoj valjevskoj manifestaciji koja se redovno održava svakog avgusta u godini. Trešnjarske večeri je manifestacija koja se traje čitavih deset dana i mnogi njeni učesnici posećuju niz dešavanja u raznim delovima grada.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike