Pet najlepših plaža na Sitoniji

07.07.2022

18:34

0

Autor: M. J.

Specifične su po sitnom pesku, tirkiznoj boji mora i dugačkom plićaku

Pet najlepših plaža na Sitoniji
profimedia-0255733409 - Copyright Profimedia

Turisti najčešce posećuju Sitoniju zbog prirodne lepote kao i zbog mnogobrojnih malih plaža skrivenih u podnožju planinskih litica. Sitonija, a pogotovo njena istočna strana, obiluje prelepom netaknutom prirodom, planinama i obiljem dugih, “divljih” pešcanih plaža, sa tirkiznom bojom mora.

Istočna obala je posebno bogata vegetacijom, dok su na zapadnoj  strani velike površine pod vinogradima i stenovita mesta gde ruda izbija na površinu u neobičnim oblicima koji oduzimaju dah. 

Profimedia
 

Agios Ioannis

Tirkizna voda je veoma čista, a plićak zajedno sa sitnim peskom čini Agios Joanis veoma zgodnom za malu decu. Samo na par malih delova plaže možete naići na kamenje. Plaža je organizovana i uređena jedinom delom i ima dva beach bara u kojima možete iznajmiti suncobrane i ležaljke. Naravno, možete poneti i svoju opremu za plažu jer ima zaista dosta prostora da postavite peškire, ležaljke i suncobrane. Stvoreno za chill-out i uživanje. Mesta za parking ima sasvim dovoljno, a pristup plaži je lagan.

Profimedia
 

Fava

Fava je manje poznata plaža u mestu Vourvourou, ali po lepoti ne zaostaje za popularnijim plažama. Sastoji se iz tri nešto veće uvale i nekoliko manjih. 

Fava je veoma blizu plaže Karidi, ali za razliku od nje, nema dugačak plićak već je dubina postepena i odgovara plivačima ne ljubiteljima brčkanja u plićaku i za razliku od Karidija koja je uvek ima mirnu vodu, često ima talase.

Obala je peščana, dok je morsko dno sa sitnim oblucima. Nakon toga je sitan pesak. Fava je dobro čuvana tajna meštana Vourvourou-a, gde se oni sklanjaju od gužve i uživaju u lepotama svog mora i prirode. Plaža nije organizovana, nema ležaljke, suncobrane ni barove, pa je potrebno da sa sobom ponesete opremu, ali i hranu i vodu. Ako se uželite plivanja, uživanja na lepoj plaži, bez gužve, muzike i zbijenih ležaljki, posetite Favu i odmorite dušu.

Profimedia
 

Kalimataria

Nalazi se na obali koja pripada Sikiji. Ovde ćete proći jednim od najuzbudljivijih puteva na Sitoniji jer se vozite visoko iznad mora relativno uskom putem i zato vozite polako i oprezno. Moći ćete već da vidite plažu odozgo i mnogi će sigurno ovde zastati da urade par fotografija za uspomenu jer je pogled na zaliv u kome se nalazi plaža zaista sjajan. Sa ovog vidikovca nastavite pravo i put će vas odvesti ispod jednog nadvožnjaka do Klimataria plaže. Još sa visine ćete zapaziti prelepu boju vode i poželeti da što pre siđete do plaže i okupate se. 

Voda je tirkizna i kristalno čista, pesak sitan i ima dosta plićaka za decu. Stene oko plaže su glatke i lepe. Plaža je zbog svoje lepote vrlo posećena pa računajte na gužvu i vrlo gusto raspoređene ležaljke. Manji deo plaže je na raspolaganju posetiocima sa sopstvenom opremom. Ležaljke se dobijaju uglavnom uz poručeno piće ili hranu u restoranu. Tik uz plažu postoji nekoliko restorana i dovoljno prostora za parkiranje. Ova plaža ima toalete i tuševe. Ako ne volite gužvu posetite je što ranije ujutru, ali neka vam bude obavezna na listi za posetu tokom letovanja na Sitoniji.

Profimedia
 

Porto Koufo

Malo šarmantno ribarsko mesto, na jugu Sitonije idealno za pravi odmor i uživanje u miru. Mesto je samo dva kilometra udaljeno od većeg mesta Toroni i ima najveću prirodnu luku u Grčkoj, dužine oko 1,5km. Danas ova prelepa luka ima usidrene brojne čamce i brodiće, ali uglavnom ribarske. Porto Koufo ima veoma dugu peščanu plažu. Na plaži nikada nema gužve zbog malog broja smeštajnih objekata u blizini pa ljubitelji  mirnog letovanja mogu potpuno uživati. Iza plaže je put i dovoljno prostora za parkiranje pa auto možete ostaviti tik uz plažu. Na plaži postoji jedna mobilna kantina sa brzom hranom i osvežavajućim pićima. Samo mesto nema mnogo saobraćaja, gužve ni bučnog noćnog života, a opet ima dovoljno sadržaja za pristojan odmor (odlične taverne, mini-market, trafika, benzinska pumpa, ribarnica).

Profimedia
 

Trani Amuda ili Livrohio

Malazi se u blizini Ormos Panagiasa. Ova velika peščana plaža je jedna od najlepših na Sitoniji. Očekuje vas tirkizno i kristalno čisto more, sitan i prijatan pesak, sa više nego dovoljno prostora da postavite svoj suncobran i peškire. Naravno postoji i deo plaže na kojem možete dobiti ležaljke i suncobrane uz naručeno piće iz obližnjeg bara. Barovi nude i lagane obroke i sendviče, a u popodnevnim satima specijalitete sa roštilja. Na severnom kraju plaže postoji mali rt na kojem možete pronaći ostatke starog Vizantijskog tornja. Arheolozi veruju da je ovde bila lokacija antičkog grada Sigosa. Na plaži postoje tuševi i kabine za presvlačenje i nalaze se u okviru barova.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike