Sedam vrsta turista koje ćete sresti na svojim putovanjima

24.06.2022

12:30

0

Autor: A.G.

Svako ima svoj koncept odmora

Sedam vrsta turista koje ćete sresti na svojim putovanjima
profimedia-0210266143 - Copyright Profimedia

Želja da se bar na kratko maknemo iz svoje svakodnevice je zajednička svim turistima, ali zanimljivo je koliko se zapravo međusobno razlikuju svetski putnici jedan od drugog.

Avanturista

Pixabay
 

Ovakav putnik ima samo jedan plan, da doživi avanturu. Odsedaće u jeftinim hostelima, bežati od otmenih restorana, na leđima nositi ogroman ranac umesto kofera i biti deo iskustava na otvorenom i pešačkih tura koje ne koštaju mnogo. Ali mogli bi da budu i tragači za uzbuđenjem, oni kojima nije mnogo stalo do budžeta ako to znači da će doživeti visok nivo adrenalina. Ova vrsta putnika obično traži aktivnosti na otvorenom, vezane za prirodu.

Gurman

Pixabay
 

Gurmani čine veliki deo populacije među turistima i putuju po celom svetu. Posebno su zastupljeni među putnicima u zrelim godinama, koji znaju šta znači dobar zalogaj. Gurmanu je najvažnija stvar na putovanjima poseta restoranima s lokalnom kuhinjom. Obično svoju strast prema hrani kombinuju sa šetnjama i odlascima na plažu, a tokom noći traže mirno okruženje.

Partijaner

Unsplash
 

Postoje i turisti kojima ukusna hrana nije najvažnija stvar na putovanju, već ih zabavlja isključivo dobra žurka. Njima će često motiv za putovanje biti muzički festival ili sportska utakmica, kao i noćni klubovi koji su na dobrom glasu. Partijaner na svojim putovanjima takođe voli i kockarnice te mu je Las Vegas visoko na listi destinacija koje želi da poseti.

Istraživač

Pixabay
 

Postoje i turisti kojima je glavni motiv odlaska u inostranstvo upoznavanje drugih kultura i učenje o običajima ljudi u različitim zemljama. Takvi putnici obično biraju egzotične destinacije pa ih putovanja po Evropi ne zadovoljavaju, već uglavnom streme ka dalekim destinacijama. Istraživač želi pre svega da upozna lokalno stanovništvo i stekne nove prijatelje, a svakako ga zanimaju i različite tradicionalne lokalne manifestacije, kao i nacionalna kuhinja u zemlji koju posećuje.

Nomad

Pixabay
 

Nomadima je seljakanje po svetu u krvi i nigde se ne zadržavaju previše dugo, a obično se bave poslom koji im omogava rad na daljinu pa mogu u nekoj državi provesti vremena koliko im to lokalna viza dopušta. Vole da se druže sa sebi sličnim ljudima više nego sa klasičnim turistima koji dođu i odu, a pokušavaju da se sprijatelje i sa lokalnim stanovništvom kako bi mogli lakše da funkcionišu unutar svoje nove društvene zajednice.

Nomad je obično nezadovoljan životom tamo gde se rodio i po svaku cenu pokušava da pronađe svoj novi dom.

Kruzer turista

Pixabay
 

Posebnu vrstu turista zanima samo krstarenje. Najveći broj njih je starijih godina i gledanje sveta sa broda za njih je često godišnji odmor.

Turisti na krstarenjima su poznati kao oni koji najviše vole duge odmore. Postoji mnogo krstarenja koja traju više od mesec dana i ova vrsta avanture se svakako može računati kao jedan veliki letnji odmor.

Turisti na krstarenju uglavnom putuju u parovima ili malim grupama. Retko ćete naći solo turiste na krstarenju.

Romantici

Profimedia
 

Romantični turisti su neki od najopuštenijih kada je u pitanju putovanje. Pariz je prestonica romantičnog turizma. Uz mnoštvo romantičnih znamenitosti i sjajnih kafića na ulici, parovi ovde mogu da provedu puno kvalitetnog vremena u opuštenoj atmosferi.

Venecija je još jedno popularno žarište za parove. Ovde turisti dolaze da dožive romantične vožnje gondolom. Skoro svi parovi ovde dolaze da vide gradske kanale, ali i mnoge druge atrakcije.

Već tradicionalno, medeni mesec je najtraženiji period za romantična putovanja. Novopečeni parovi obično odlaze na nekoliko nedelja na medeni mesec, obično na jednu ili više romantičnih destinacija.

Specifičnosti ovog vida turizma vezuju se za smeštajne uslove, dobru hranu, mogućnost kupovine i dugih šetnji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike