Zvezdana planina: Romantično mesto nad kojim čak 286 dana u godini nema oblaka

13.06.2022

09:30

0

Autor: A.G.

Ako volite duge šetnje i veličanstvene pejzaže, odmor na ovom mestu je savršen izbor

Zvezdana planina: Romantično mesto nad kojim čak 286 dana u godini nema oblaka
profimedia-0659830412 - Copyright Profimedia

Tokom protekle decenije, Portugal je stekao priznanje kao jedno od najboljih mesta na svetu za posmatranje zvezdanog neba i nezaboravne romantične trenutke.

Guste šume, skrivena jezera i neobične atrakcije – to je portugalska Serra da Estrela ili Zvezdana planina. Najviši planinski lanac na portugalskom kopnu, a njegovo ime bukvalno prevedeno znači planina zvezde.

Profimedia
 

Tokom zimskih meseci planina je uglavnom prekrivena belim pokrivačem i to je jedino mesto u Portugalu gde sneg pada dovoljno da stvori pravu ski stazu.

Zvezdana planina svoje romantično ime duguje činjenici da su upravo njeni vrhovi savršena lokacija za posmatranje noćnog neba ispunjenog zvezdama.

Osim što nema veštačkog svetla koje bi omelo uživanje u nebeskim fenomenima, ova regija se može pohvaliti sa čak 286 dana u godini bez oblaka. Takođe, budući da je reč o ruralnom delu zemlje, nema mnogo gužve, buke, niti ljudi.

Najviši vrh nalazi se na 1993 metra nadmorske visine i poznat je po radarskoj stanici nalik golf loptici pored koje svi rado poziraju i prave selfije.

I kako to obično biva i za ovu atrakciju vezuju se razne legende. Lokalno stanovništvo prepričava staru priču da je blizu vrha planine postojalo jezero u kome su olupine brodova isplivale na površinu.

Profimedia
 

Danju, vožnja obroncima zvezdane planine pruža prekrasan pogled na valoviti pejzaž ove uske zemlje - od crvenih brda Španije na istoku do plavog Atlantskog okeana na zapadu. Međutim, pravi spektakl dolazi kada sunce počne da zalazi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike