Priča o čuvarima kraljevske palate koje turisti vole da zadirkuju

13.02.2022

19:30

0

Autor: 24sedam

Premda ćete ih teško uloviti u razgovoru, ako se približite previše ili postanete jako naporni, bez problema će viknuti na vas da se odmaknete

Priča o čuvarima kraljevske palate koje turisti vole da zadirkuju
profimedia-0250006185 - Copyright Profimedia

Poseta Londonu teško da će proći bez obilaska Bakingemske palate – službene londonske rezidencije kraljevske porodice. A poseta rezidenciji teško da će proći bez posmatranja nepomične Kraljičine straže i pitanja: kako izdrže da stoje u mestu, kada idu u toalet, koliko dugo tu stoje, hoće li reagovati ako napravim nešto ludo…?

Kraljičina straža naziv je za istorijsku vojnu formaciju Velike Britanije i njeni članovi ujedno su i stalni članovi Britanske vojske. Utemeljio ih je u 17. veku kralj Karlo II., a prepoznatljivi su po crveno-crnim uniformama.

Profimedia
 

Možete ih pronaći ispred Bakingemske palate gde ili stoje nepomično ili se kreću „kao po špagi“, a posebna su atrakcija smene straže. Njihov posao sam po sebi nije lak, a dodatno ga otežavaju turisti kojima često padaju na pamet šašave stvari kojima bi ih nagnali na nesmotren potez ili barem osmeh. Naravno, ovo su profesionalci koje ćete teško izbaciti iz cipela, a šta sve moraju proći i kako izgleda njihov posao, svedoči nekoliko zanimljivih podataka.

Jedan od njih je taj da vam za ovaj časni posao treba – snažan vrat. Krznene kape koje nose na glavama mogu biti visoke i po 50 centimetara, i teške oko dve kile. Nije lako opstati pod tim nekoliko sati u čvrstom stavu, a još teže postaje kada krzno postane mokro po slavnom londonskom vremenu.

Profimedia
 

A turisti kao turisti, pokušaće svašta samo da izazovu makar i najmanju reakciju straže. Ipak, većina se neće odvažiti na nešto zbog čega bi rizikovala kaznu, pa najveći deo turista „samo“ pokušava da nasmeje stražare. Ali, to se neće dogoditi – čvrsta i disciplinovana garda zadržaće ozbiljan izraz lica.

Možda tome pomaže i činjenica da im nije ni malo smešno stajanje u smeni bez odlaska u toalet. A kada im se noge ukoče od stajanja, mogu se prošetati u strogo određenom ritmu, onom kojeg turisti često oponašaju, na opšte „oduševljenje“ stražara.

Profimedia
 

Njihove smene obično traju dva sata nakon kojih slede četiri sata pauze. Takođe, ne očekuje se da stoje mirno na istom mestu duže od 10 minuta. Zato će marširanjem svako malo protegnuti noge, piše punkufer.dnevnik.hr.

Premda ćete ih teško uloviti u razgovoru, približite li se previše ili pak postanete jako naporni, bez problema će viknuti na vas da se odmaknete. Neki turisti su ljubazniji pa im po velikim vruinama prilaze i nude ih vodom ili sokom. Naravno, oni to neće prihvatiti, ali će turistima svakako porasti šanse im izmame osmeh na lice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike