Ako planirate provod u Amsterdamu: Ovo nikako nemojte raditi

25.04.2022

09:11

0

Autor: 24sedam

Reputacija grada " sve može"mnoge ljude dovodi u zabludu da nema ni paravila ni smernica kojih se ne treba pridržavati

Ako planirate provod u Amsterdamu: Ovo nikako nemojte raditi
amsterdam-g842bdee80_1920 - Copyright Pixabay

Kao i bilo gde, postoje neke stvari koje treba i ne treba imati na umu kada posećujete holandsku prestonicu. Mnoštvo vodiča i Google pretraga vam može reći šta treba da uradite i veb lokacije koje treba da vidite. Ova lista je malo drugačija. Evo 4 stvari koje ne treba raditi u Amsterdamu.

 
Pixabay
 

Ne slikajte žene u prozorima

Jedan od najpopularnijih kvartova koji turisti posećuju u Amsterdamu je De Valen, zloglasni kvart crvenih svetla. Kao najstarija oblast u gradu, prepuna je istorijske arhitekture, živopisnih kanala i kaldrmisanih uličica. Ali to nije ono što privlači turističke horde. Oni su ovde da pogledaju salone prostitutki koje su izložene poput robe na pijaci. Neki samo žele da se zagledaju u sablasni spektakl svega toga. Među zainteresovanim kupcima ćete videti čopore vukova pijanih momaka, radoznale parove, gomilu. Gkedajte, ali ne slikajte devojke koje rade. To je ovde strogo zabranjeno. Ako vas uhvate dok to ratite možete ući u skub.

Pixabay
 

Nemojte pogrešiti plava svetla u kvartu

Nije veliki šok to što je De Valen poznat kao kvart crvenih svetla, jer su kabine za seks bukvalno osvetljene crvenim svetlima. Međutim, možda ćete primetiti da je nekoliko prozora okupano plavim svetlom. To ukazuje da je transrodna seksualna radnica iza stakla. Nisu svi kupci toga svesni, a neki dobijaju malo više nego što očekuju od svog iznenađenja. Međutim, ako tražite takvo iskustvo, idite ka plavom svetlu.

Pixabay
 

Nemojte paliti cigaretu u kafiću

Neki posetioci su iznenađeni kada otkriju da, iako možete legalno da zapalite džoint u kafeu u Amsterdamu, ovde ne možete da pušite cigaretu u javnim zatvorenim prostorima. Trava, da, ali ne duvan. Neka mesta zatvaraju oči na ovo, a nekoliko je odredilo mesta za pušenje dalje od drugih korisnika. Međutim, mnogi drugi sprovode pravilo protiv pušenja kaznama.

Pixabay
 

Ne prihvatajte kolačiće od stranaca

Postoji poznata ulična prevara u kojoj će vam neki prijateljski raspoloženi stranac ponuditi primamljiv kolačić. Često je to lepa Holanđanka, simpatičan dečak ili figura bake koja vas očara da mislite da je ovo jednostavno holandsko gostoprimstvo. Međutim, pečena poslastica sadrži neke lukave sastojke, a dok ste u omamljenosti, vaše dragocenosti su nestale. Slične prevare kao što je ova dešavaju se širom sveta, ali ova je specijalna amsterdamska na kojoj treba biti na oprezu. Samo sledite mamin standardni savet i ne prihvatajte slatkiše - ili druge poslastice - od stranaca.
 

Pixabay
 

Ne vozite auto

Kompaktni Amsterdam je raj za pešake i bizikliste. Možete da stignete skoro gde god želite peške ili biciklom, što je mnogo prijatnije nego zaglaviti za volanom. Ako treba da odete malo dalje, javni prevoz je efikasan, a taksista ima mnogo. Nema razloga da iznajmljujete automobil da biste se kretali uskim gradskim ulicama iz 17. veka, gde će vas parking, gužve i kanali samo zbuniti. Osim toga, svi ti pešaci, biciklisti i tramvaji čine vožnju stresnom. Naravno, koristite automobil ako želite da istražujete van grada, ali držite svoje vozilo na parkingu na periferiji i planirajte da budete bez automobila kada ste u Amsterdamu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike