Top 4 najfotografisanije građevine sveta

06.04.2022

12:30

0

Oni koji vole avanture i koji bi i poslednji dinar dali na putovanja, najbolje znaju koliko je čarobno kada se ispred objektiva nađe neverovatan prizor, vredan škljocanja

Top 4 najfotografisanije građevine sveta
turizam1 - Copyright Profimedia/Pixabay

Samo stanete, posmatrate i upijate lepotu, moderno doba sa sobom nam je donelo bliceve, selfije i selfi stikove, ali svako vreme nosi svoje breme, predstavljamo vam najfotografisanije građevine na svetu.

Pixabay
 

Ajfelov toranj

Grad svetlosti zaista nudim mnoštvo nezaobilaznih atrakcija koje svaki čovek, makar jednom, mora da poseti. Ali, jedna od najvažnijih je Ajfelov toranj, koji je nastao povodom Svetske izložbe koja se u Parizu održala 1889. godine.Iako su meštani tada bili protiv “metalne građevine” i nazivali je ruglom grada, ipak je postala građevina kojoj svi teže i jedva čekaju da se konačno nađu u njenom podnožju i zabeleže njenu grandioznost.

Pixabay
 

Devojačka kula – Istanbul, Turska

Jednostavno, ako se ikada nađete u Istanbulu, ovu građevinu nikako ne smete da zaobiđete. Toranj je smešten u kanalu, bliže azijskoj strani Istanbula, i za njega se vežu brojne legende i priče, koje jednostavno morate čuti.

Prema najpopularnijoj turskoj legendi, sultan je imao jednu ćerku koju je mnogo voleo.Jednog dana, prorok je prorekao da će ona umreti od zmijskog otrova na svoj 18. rođendan. Da bi to sprečio, sultan je kćerku sakrio daleko od obale i smestio je na malenom ostrvu, gde nije mogla doći nijedna zmija. Princeza je živela u kuli, koju je sultan namenski izgradio za voljenu ćerku, gde ju je često posećivao.

Na njen 18. rođendan, sultan joj je poklonio košaru egzotičnog voća kao rođendanski poklon, srećan što je uspeo da spreči proročanstvo. Međutim, u košari je bila sakrivena zmija koja je ugrizla princezu, pa je ona ubrzo umrla na očevim rukama, tačno kako je navedeno u proročanstvu. Zbog toga se kula još naziva i Devojačka kula.

Danas je u kuli smešten restoran na prvom spratu, a na vrhu se nalazi kafić. Tako da, turisti, verujemo da se nikako nećete pokajati!

Pixabay
 

Astronomski sat – Prag, Češka

Kada ga budete ugledali, shvatićete i odakle vam je poznat. Sigurni smo da ste već imali prilike da ga vidite na različitim fotografijama, a naročito onim koje se odnose na astrološka istraživanja.

Dakle, jedan od najpoznatijih časovnika širom planete, u stvari je sat sa specijalnim mehanizmom i brojčanikom, koji pokazuje položaje Sunca, Meseca, zodijačku konstelaciju i glavne planete.

Četiri figure pokreću se svakog sata, a  “smrt” meri vreme. Za svaki sat postoji po jedna statua Dvanaest apostola na postolju iznad sata, a svih dvanaest se pokazuju u podne.Slični ovakvi atraktivni časovnici nalaze se i u Bernu (Zytglogge), u Lionu u Katedrali Sen Žan, ali i u Versajskom dvorcu u Versaju.

Profimedia
 

Luvr – Pariz, Francuska

Koliko vas se fotografisalo pored najpopularnijeg muzeja na svetu i koliko vas je samo, uz pomoć iluzije, stavilo prt na vrh piramide – kakvog je oblika ovaj muzej.Za turiste je ovo nezaobilazna stanica. Muzej se nalazi u Palati Luvr, koja je nastala još u 12. veku, za vreme vladavine Filipa II. Najpoznatiji muzej na svetu može da se pohvali pozamašnim i najbogatijim umetninama na svetu.

Muzejske kolekcije podeljene su na šest odeljaka: egipatski, orijentalni, grčki i rimski antikviteti, skulpture i drugi umetnički predmeti.Ali, ono zbog čega je posebno poznat jeste portret Da Vinčijeve Mona Lize, koji je izložen, upravo u Luvru. Neverovatnu slika na kojoj se nalazi najpopularnija firentinska dama.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike