Grad svetlosti, poroka, raskoši i snova: Pariz - omiljeni "lik" u književnosti

31.01.2022

06:30

0

Osvojio je srca čak i onih koji ga nikad nisu posetili, a pisci o kojima danas govorimo potrudili su se da oslikaju sva lica ovog grada u raznim periodima

Grad svetlosti, poroka, raskoši i snova: Pariz - omiljeni "lik" u književnosti
eiffel-tower-g8da274376_1920 - Copyright Pixabay

Pariz je glavni lik mnogih romana i čini se da nikada neće biti dovoljno knjiga o ovom gradu ljubavi i svetlosti. Osvojio je srca čak i onih koji ga nikad nisu posetili, a pisci o kojima danas govorimo potrudili su se da oslikaju sva lica ovog grada u raznim periodima, od srednjeg veka, preko Svetske izložbe, Prvog i Drugog svetskog rata, do modernog Pariza koji odiše stilom, visokom modom i susretima na vrhu Ajfelove kule. Pođimo zajedno na putovanje kroz ovaj magični grad veselja, poroka, svetaca, naučnika, raskoši i snova.

Profimedia
 

Bogorodičina crkva u Parizu - Viktor Igo

Doslovno ali i simbolično, centralno mesto u romanu posvećeno je najvećem zdanju francuse gotičke arhitekture – Bogorodičinoj crkvi u Parizu. U ovaj jedinstveni prostor, Viktor Igo je smestio svoju svevremenu priču o ljubavi, požudi, izdaji, propasti i iskupljenju, koja do današnjeg dana ne prestaje da intrigira generacije čitalaca. U središtu Igoovog monumentalnog dela i jednog od najznačajnijih romana francuske književnosti nalaze se tri izuzetna lika uhvaćena u mrežu strasti i osvete. Zvonar Kvazimodo, arhiđakon Klod Frolo i prelepa Esmeralda – akteri su jedne od najemotivnijih i najpotresnijih priča u istoriji svetske književnosti.

Promo/Laguna
 

Uhvatiti ono što se ne može zadržati - Beatris Kolin

Autorka spretno oživljava vreme pre nego što je gvozdena čipka Ajfelove kule postala čuveni deo pariskog pejzaža. Godine 1887. mlada škotska udovica Katriona Volas stiže u Pariz. Na Marsovom polju, prostoru određenom za Izložbu, Katriona upoznaje inženjera Emila Nugijea, jednog od idejnih tvoraca i projektanata gvozdene kule. Među njima se javlja privlačnost, ali će se na njihovom putu do ljubavi naći razne prepreke. Kako raste Ajfelova kula, čudo od gvožđa, vazduha i svetlosti, predmet kontroverzi i simbol budućnosti, Katriona i Emil moraju odlučiti koliko im znači njihova ljubav.

Promo/Laguna
 

Pariska biblioteka - Dženet Skeslin Čarls

Zasnovana na istinitoj priči iz Drugog svetskog rata o neustrašivim bibliotekarima Američke biblioteke u Parizu, ovo je nezaboravna pripovest o ljubavi, prijateljstvu, porodici i moći književnosti da zbliži ljude, savršena za obožavaoce knjiga „Kradljivica knjiga“, „Jorgovan uvek cveta posle zime“ i „Pariska žena“. Snažan roman koji u dva paralelna toka ispituje posledice naših izbora i odnose koji nas određuju – sa porodicom, prijateljima i omiljenim autorima - „Pariska biblioteka“ ukazuje da izuzetna hrabrost ponekad leži tamo gde je najmanje očekujete.

Promo/Laguna
 

Pokloni mi Pariz - Olivija Ardi

Ako ste u raspoloženju za jednu preslatku modernu ljubavnu avanturu, ovo je pravi izbor za vas. Junakinja ovog romana sanja da otputuje u Pariz da bi popunila praznine iz porodične prošlosti, koje njena majka zaobilazi godinama. Kad napokon stigne u grad ljubavi, momak je ostavi u stanu koji je iznajmio za vikend. Srećom, Patrik, veoma zgodni vlasnik stana, ponudiće joj smeštaj, a zauzvrat ona njemu treba da pomogne oko kratkometražnog filma koji njegova producentska kuća snima o tom čarobnom gradu. Posetite čarobni Pariz Amelije Pulen, pustite da vas zavede svojim šarmom, prepustite se ljubavnoj magiji koju je autorka stvorila na stranicama ove knjige.

Promo/Laguna
 

Kako biti Parižanka gde god da si - An Berest, Karolin de Megre, Sofi Mas i Odri Duan

Biti Parižanka kroz istoriju bilo je više od mode i načina života, više od prestiža i privilegija. One su postavljale standarde, bile u centru pažnje i njima su udeljivani najbolji komplimenti. Njihova neobavezna lepota, arogantni šarm, tanana figura u obaveznom džemperu od kašmira – ostali su sinonim za eleganciju, stil, otmenost i način života. Četiri Parižanke, uspešne i samosvesne, demistifikovale su mit zvani Parižanka za kojom uzdiše ostatak muškog roda. An Berest, Karolin de Megre, Sofi Mas i Odri Duan podelile su sa svetom ovaj vodič koji će pomoći devojkama da shvate da ne moraju biti Francuskinje da bi bile Parižanke.

Promo/Laguna
 

Pariz I i II tom - Edvard Raderfurd

Pariz, sa svojom umetnošću, arhitekturom, kulturom i modom, bez sumnje je glavni junak ove knjige. Šetajući kroz vreme, niti fabule se pletu kroz intimne i uzbudljive priče o samootkrivanju, rastrzanosti i odanosti, i kroz dugo čuvane tajne. Dok likovi odrastaju, traže svoju sreću, zaljubljuju se i odljubljuju, priča prati plemiće koji tvrde da potiču od junaka proslavljene „Pesme o Rolanu“.

Promo/Laguna
 

Upoznajemo i jednu skromnu porodicu, koja predstavlja oličenje ideala Francuske revolucije, braću iz sirotinjske četvrti pored Monmartra, od kojih jedan radi na izgradnji Ajfelove kule a drugi se prepušta podzemlju u okolini „Mulen ruža“ i, konačno, epopeju trgovaca koji su sve izgubili za vladavine Luja XV, ponovo se uzdigli u doba Napoleona i pomogli da Pariz postane važan centar kulture i umetnosti. Uz Raderfurdovu nenadmašnu mešavinu temeljnog izučavanja i pripovedačkog dara, ova odvažna priča dočarava prizore, mirise i ukuse Grada svetlosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Laguna

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike