Pogledajte gde je šah predmet u školi, a u kojoj zemlji mere bruto nacionalnu sreću

05.04.2022

12:30

0

Autor: 24sedam

Neobična tura oko sveta

Pogledajte gde je šah predmet u školi, a u kojoj zemlji mere bruto nacionalnu sreću
profimedia-0287713372 - Copyright Profimedia

Butan

„Ne verujemo u bruto nacionalni proizvod. Mi verujemo u bruto nacionalnu sreću.“ Reči su kralja Butana iz 1979. godine. Od tog trenutka je bruto nacionalna sreća postala butanska životna filozofija, ali i pravilo upisano u ustavu države. Stanovnici Butana imaju mnogo razloga za sreću. 70 posto himalajskog kraljevstva čine šume, a visoke planine čuvaju netaknute reke i drevna sela.

Profimedia
 

Kazakhstan

Koliko god zvučalo čudno u Kazahstanu se nacionalno piće pravi od fermentisanog konjskog mleka, a najpopularnije tradicionalno jelo je Kazy, kobasica od dimljenog konjskog mesa. Najpopularniji sport u zemlji je „Buzkashi“, što doslovno znači „hvatanje mrtve koze.“ Glavni cilj igre je izboriti se za kontrolu nad loptom, koja je zapravo trup koze bez glave. Nakon utakmice obavezna je zabava, bez izuzetka. Kazakhstan je po veličini deveta zemlja sveta i u njemu se nalazi preko 130 različitih nacionalnosti, piše punkufer.dnevnik.hr.

Profimedia
 

Armenija

U ovoj zemlji šah je obavezan predmet u školi i, mogli bismo reći, nacionalna opsesija. Šah je deo osnovnoškolskog obrazovnog programa i jednako je važan kao matematika ili istorija.

Profimedia
 

Rumunija

Prilično moderna zemlja koja bi se mogla smatrati čudnom zbog svoje zanimljive istorije. Iz Transilvanije je potekla zastrašujuća priča o vampirima pa se zbog toga smatra rodnim mestom grofa Drakule.

Profimedia
 

Zanimljivo je da u Rumuniji nijedan obrok ne može započeti bez „palinca“, voćnog pića sličnog ruskoj votki. U zemlji postoji pravilo: Ko napravi najjaču „palincu“, onakvu kakvu je gotovo nemoguće popiti, taj je najbolji domaćin. U Rumuniji jako vole da jedu meso pa ova zemlja nije popularno odredište za vegetarijance. Ako ne jedete meso, lokalci će vas gledati jako čudno. Ako vam zatreba taksi, zaboravite na to. Najpopularniji način prevoza je – autostop.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike