Melanholični grad Lisabon

16.03.2022

10:10

0

Pored šarolike arhitekture, iznova osvaja zvucima sanjalačke fado muzike i mirisima beskrajnog okeana

Melanholični grad Lisabon
terreiro-do-paco-g1e6a46bf4_1920 - Copyright Pixabay

Najzapadnija evropska prestonica jedan je od gradova kome se posetioci najradije vraćaju. Osim po bogatoj istoriji, mnoštvu znamenitosti, fascinantnim vidikovacima, interesantnim izletima, Lisabon je poznat i po gostoljubivosti, noćnom životu i bogatoj gastronomskoj ponudi. Prosečna godišnja temperatura od 17 stepeni čini ovaj grad drugom najtoplijom prestonicom Evrope posle Atine.

Pixabay
 

Posle razornog zemljotresa u 18. veku u kome je porušeno više od tri četvrtine zgrada, Lisabon dobija novo lice, a glavne gradske ulice postaju široke.

Lisabon dobija još jednu veliku atrakciju za Expo izložbu 1998. godine, vrednosti preko milijardu dolara. Tada je otvoren most Vaska de Game, koji je zajedno sa svojim vijaduktima najduži u Evropi, sa ukupnom dužinom od 12,3 kilometara. Pri izgradnji mosta napravljeno je i gotovo 5 kilometara pristupnih saobraćajnica.

Pixabay
 

Most poseduje šest saobraćajnih traka, a planirano je proširenje na osam. Za prelazak mosta se plaća naknada, ali samo u pravcu Lisabona. Najbolje je posetiti Lisabon u periodu od marta do maja ili tokom jeseni, od septembra do oktobra. U toku leta veće su gužve, a smeštaj je skuplji. Temperature u julu i avgustu su često iznad 30 stepeni.

Zime su tople, ali Lisabon ima najviše padavina u periodu od početka novembra do kraja februara. Lisabon predstavlja i jednu od najpoželjnijih novogodišnjih destinacija.

Glavne atrakcije

Alfama
Barrio Alto
Belem kula
Tvrđava Svetog Đorđa
Sé de Lisboa
Avenija da Liberdade
Trg Markiz de Pombal
Calouste Gulbenkian muzej

Pixabay
 

Geogravski položaj ovog najzapadnijeg grada u Evropi omogućava da iz njega brzo stignete do gradova kao što su Porto i Barselona. Inspirisani našim predlozima, zaronite u lepote ovog magičnog grada, jer Lisabon ima još mnogo sadržaja koje može da vam ponudi.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: stavideti.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike