Da li hotele biramo prema broju zvezdica, i šta one znače?

10.03.2022

19:30

0

Osnovnu razliku svi znamo, više zvezdica, luksuzniji hotel. Međutim, zvezdice kriju i odrađeni standard koji hoteli treba da zadovolje

Da li hotele biramo prema broju zvezdica, i šta one znače?
stars-g492c17d90_1920 - Copyright Pixabay

Hotelstar Union zasniva se na nemačkom sistemu koji je imao veliki uticaj na klasifikaciju hotela u Centralnoj Evropi. Tim sistemom ukinuta je minimalna veličina sobe za pojedinu kategoriju i napravljen je katalog kriterijuma koji obuhvata čak 270 elemenata, od kojih su neki obavezni ako hotel želi da dobije određenu zvezdicu. Svaki od tih elemenata nosi određen broj poena koji se sabiraju i na osnovu dobijenih vrednosti dodeljuju se zvezdice. A koji su to uslovi?

Pixabay
 

Hoteli označeni sa  1*

Uglavnom se nazivaju budžetnim hotelima i namenjeni su svima koje ne očekuju luksuz niti previše udoban krevet. Sve sobe moraju imati svoje kupatilo sa tuš kabinom ili kadom. Obavezno je čišćenje sobe svakog dana, a u njoj treba da postoji sto sa stolicom, sapun i TV u boji sa daljanskim.U 21. veku, uslov za jednu zvezdicu je da u svakoj sobi bude TV u boji. Prijem takvog hotela treba da radi barem osam sati na dan, a na recepciji treba da postoji faks uređaj i telefon za korisnike. Doručak se mora posluživati u hotelu, a pića treba da budu dostupna gostima tokom celog dana. Naravno, ne besplatno.

Pixabay
 

Standard ili 2*

Uz sve nabrojano u prethodnoj kategoriji, za dve zvezdice nije dovoljno obezbediti doručak u hotelu nego je propisano da to bude švedski sto. U sobama, uz obavezan TV u boji, pored kreveta treba da budu svetla za čitanje i orman za odlaganje stvari. U kupatilima umesto sapuna treba da bude gel za tuširanje i peškiri kao i ponešto od pribora za ličnu higijenu. 

Pixabay
 

Confort ili 3*

Svi uslovi koji važe za hotele sa jednom i dve, odnose se i na hotele sa 3*. Samo što se ovde  pravila pooštravaju i recepcija osim faksa, telefona , treba da radi minimum 14 sati dnevno, a telefonska veza sa osobljem (koje mora da govori barem jedan strani jezik), mora da bude dostupna 24 sata. Uz sve to, kod recepcije treba da budu bar tri garniture za sedenje i prostorija za ostavljanje prtljaga.Svaka treba da ima mini bar ili neka pića, telefon i pristup Internetu. Iako u nižim kategorijama grejanje u kupatilu nije obavezno, hoteli sa 3 * treba da imaju grejno telo i fen za kosu. U sobi je i veliko ogledalo kao i prostor za odlaganje kofera. Isto tako, obavezni su i mini set za šivenje, set za čišćenje cipela i mogućnost davanja odeće na pranje i peglanje. Hotel sa 3*  gostu mora obezbedi dodatni jastuk i pokrivač i dobro izrađen sistem korisničkih usluga.

Pixabay
 

First class ili 4*

I ovde važi sve kao i za niže kategorije, ali recepcija treba da radi minimalno 18 sati na dan. Hol, uz tri garniture za sedenje, treba da ima i bar. U ovim hotelima treba da bude omogućen doručak u sobi, a mini bar treba uvek da je napunjen.Osim kreveta, stola sa stolicom i ormara, soba u hotelu sa 4 * treba da ima i fotelju ili kauč kao i mali sto. Ogrtač i papuče treba da budu u svakoj sobi, a ako ih nema, treba da budu dostupni na zahtev. Kupatilo sada postaje nešto luksuznije, s kapom za tuširanje, kozmetičkim ogledalom i raznim proizvodima za ličnu negu. Iako ranije kategorije nisu morale da imaju restoran, već samo trpezariju, hoteli sa 4 * treba da imaju A la carte restoran koji radi sedam dana u nedelji.

Pixabay
 

Luxury ili 5*

U hotelima sa 5* recepcija treba da bude otvorena 24 sata dnevno, a svim gostima treba da je na raspolaganju golman ili osoba zadužena za parkiranje vozila. Isto tako, u ovim hotelima treba da postoji osoblje za nošenje prtljaga do sobe. Hol treba da bude prostrano, sa prostorom za sedenje i barom.Sviakog gosta prilikom dolaska u sobu treba da zatekne sveže cveće ili neki drugi poklon dobrodošlice.U sobama je sef i brzi internet. Hotel sa ovim renomeom ima servis za peglanje koji odeću treba da vam sredi u roku od jednog sata.

Pixabay
 

Super Luxury ili 7*

Neki hoteli zadovoljavaju čak i najrigoroznije zahteve, zbog čega su nagrađeni sa sedam zvezdica.Prvi hotel na svetu s tom kategorijom je Burj Al Arab u Dubaiju, koji je otvoren 1998. i u kom svaka soba ima svog batlera.Nigde ne postoji pisano pravilo da takva kategorizacija zvanično postoji, ali zbog luksuza u kom gosti mogu da uživaju u pojedinim hotelima, poput dizajnerskog nameštaja, elitnih pića i ostalih zadovoljstva za bogataše, jasno je da se ipak po nečemu razlikuju od hotela sa pet zvezdica. Ipak sve treba uzeti s rezervom, a prvenstveno zbog toga što klasifikacija hotela u svetu nije jedinstvena, nego svaka država sama određuje šta treba da zadovolji određena kategorija.

BONUS VIDEO:

24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike