Trikovi za održavanje čizama: Neka stalno izgledaju kao nove

18.12.2021

15:20

0

Pravilno održavanje čizama takođe produžava vek zimske obuće za još koju sezonu

Trikovi za održavanje čizama: Neka stalno izgledaju kao nove
pexels-jack-redgate-2929277 - Copyright Pexels

Nije lako da vam čizme uvek ostanu čiste. Nesmotren korak u blatu ili šetnja po bljuzgavim ulicama može rezultirati mrljama na vašoj obući.

Kako bi vam što duže trajala i što bolje upotpunjavala šik kombinacije, čizme i čizmice je neophodno održavati redovno i na pravi način.

Tako ćete im produžiti vek za sezonu-dve.

Pogledajte neke korisne savete kada je u pitanju održavanje i nega zimske obuće.

Čizme od brušene kože

One su prelepe, ali ih nije jednostavno održavati. Zbog prljavštine i nošenja vrlo brzo mogu izgledati kao da ih nosite već godinama iako su nove. Novi izgled povratićete im starom četkicom za zube, ali tako da ih "češljate" u smeru suprotnom od dlačica. Čistite ih krpicom natopljenom u toploj vodi i prebrišite cele čizme. Privremeno će potamneti, ali čim se osuše, vratiće se na staru nijansu.

Profimedia
 

Pre prvog nošenja dobro ih je naprskajte vodootpornim sprejom kako bi ih zaštitili. Proizvođači se uvek ograđuju i tvrde da se ne mogu nositi po kiši, ali ako ih pravilno štitite s vodootpornim sredstvima, moći ćete da ih nosite i tada. 

Ukoliko vam se isflekaju, za čišćenje mrlje najbolje je alkoholno sirće. Međutim, da biste bili sigurni da vam neće ostaviti i on mrlju, proverite to tako što ćete stavite kap sirćeta kraj đona i pričekajte da se osuše. Ako ta kap nije ostavila mrlju možete čistiti dalje. Krpicu umočite u sirće i lagano tapkajući tretirajte mrlju dok se dobro ne nakvasi. Ostavite kratko da stoji. Mrlja bi trebalo da nestane. 

Kožne čizme

Za njih su manje više pravila poznata. Ako su jako prašnjave, najpre ih očetkajte suvom četkom, a potom nanesite na četku malo kreme za cipele. Ravnomerno je nanesite na cipele, da dobro upije. Potom čistom, suvom četkom četkajte dok ne dobijete blagi sjaj. 

Pexels
 

Ako vam kožne čizme propuste vodu, što pre ih napunite novinskim papirom da upiju višak vlage. I za njih je preporuka da se zaštite vodootpornim sprejem ili kremama. Za kožne čizme najbolje vodootporne kreme su one na bazi pčelinjeg voska. 

Uggs-ice

Uggs-ice treba tretirati vodom i sprejem protiv mrlja odmah nakon što se izvade iz kutije jer će se tako sprečiti prljanje, a prašina će spadati s njih. Nikad ih nemojte nositi po kiši, niti ih kvasiti. Takođe ih nemojte držati u blizini izvora grejanja - radijatora, grejača, niti na suncu jer mogu izbledeti.

Profimedia
 

Na njih ne smete da nanosite sredstvo za čišćenje direktno, već sredstvo stavljate ili na sunđer ili na krpu, jer u protivnom mogu ostati mrlje. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike