Mesečeva dijeta od 24 sata za mini-detoks počinje u nedelju 28. marta u 19.48

27.03.2021

19:28 >> 20:02

0

Autor: Z. A.

Naravno, uračunato je i pomeranje sata

Mesečeva dijeta od 24 sata za mini-detoks počinje u nedelju 28. marta u 19.48
Copyright Pexels/ Ggeorge Desipris

Mesečeva dijeta sprovodi se u vreme punog meseca i traje 24 sata. Pun mesec počinje u nedelju 28. marta u 19.48, pa je izvrsna prilika da poravnate stomak pre nego što grane sunce i odbacite jedan sloj odeće.

Ova dijeta postaje sve zanimljivija u širokim krugovima jer se čini kako za kratko vreme daje gubitak od dva-tri kilograma, koji kada pogledamo malo dublje pre svega uključuje gubitak telesnih tečnosti, a tek malen deo otpada na gubitak masnog tkiva. Dijeta je po svom karakteru prvenstveno detoksikacijska jer se tokom tog dana konzumira tekućina u količini od dva do četiri litra, te uz post koji se drži tog dana, podstiče procese izlučivanja u organizmu, posebno putem bubrega, piše miss7.24sata.hr.

možda će vas i ovo zanimati

Za vreme dijete važno je unositi puno tečnosti koja može biti voda, nezaslađeni čajevi, sveži voćni sokovi ili sokovi od povrća. Voćni i sokovi od povrća mogu se pripremiti ujutru i možete ih nositi sa sobom da bi se redovito mogli unositi tokom dnevnih aktivnosti. Vrlo je bitno da se tokom sprovođenja dijete ne pojavi dehidracija organizma, što se može sprečiti redovnim uzimanjem manje količine tečnosti na svaka dva sata. Ako kod kuće ne stižete da napravite svež sok, možete koristiti kupovni koji nemaju dodatak šećera i konzervansa.

Izvorno je zamišljeno da se tokom dana punog meseca unosi samo voda, međutim ako je tih dana aktivnost intenzivna, da se ne bi stvorio dodatni stres, dopušteno je unositi opisane sokove. Za vreme dijete prednost bi trebalo dati aktivnostima koje opuštaju, laganoj fizičkoj aktivnosti i dovoljno spavati kako ne bi došlo do preteranog psihičkog i fizičkog iscrpljivanja organizma.

Pexels

Dan nakon posta je važan

Osećaj gladi obično se najviše javlja tokom poslepodnevnih i večernjih sati pa je preporuka da se to vreme izdvoji za sebe i popije dodatna količina tečnosti. Takođe je vrlo bitan i dan nakon posta jer nakon što je organizam pročišćen i čula dobijaju na snazi, pa se svi ukusi i mirisi čine intenzivniji i privlačniji, te se lako može dogoditi prejedanje, a time i nakupljanje novog masnog tkiva. Drugi dan treba unositi laganu hranu, kuvanu ili dinstanu, puno salata, svežeg voća i tečnosti. Preporučuje se i konzumiranje supa, a od proteina bi trebalo unositi one lakše razgradive poput ribe i soje.

Mesečeva deta je detoksikacijska dijeta koju je poželjno provoditi i u održavanju telesne mase, kada se želi ojačati imunološki sistem i kada se javi zasićenje hranom. Dijeta se sme sprovoditi 24 sata, a svako duže provođenje dijete ima za posljedicu iscrpljivanje organizma i sme se sprovoditi samo uz stručan nadzor.

Pexels

Prednosti

Mesečevu dijetu jednostavno je provoditi ako osoba uspe da se nosi s izraženim osećajem gladi jer ne zahteva vreme potrebno za pripremu hrane kao kod svih drugih dijeta. Mesečeva dijeta pogodna je za detoksikaciju organizma i jačanje imunološkog sistema.

Nedostaci

Mesečeva dijeta nije dijeta za veći gubitak kilograma i može biti samo podrška dijeti koja uključuje promjene navika u ishrani i dugoročno dovodi do željenih rezultata.

Primer jelovnika

Voda tekom celog dana ili sokovi od voća i povrća.

Napomena stručnjaka

Kod sprovođenja mesečeve dijete, osobe  koje imaju problema s bubrezima, niskim krvnim pritiskom i dijabetesom treba da se posavetuju sa stručnjakom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike