Preminula ikona francuskog šika Fransoaz Ardi ostaće upamćena po svom svedenom, ali avangardnom stilu (FOTO)

12.06.2024

12:08

0

Autor: V. I.

Njena odeća je uvek izgledala kao da se može zamrznuti u vremeplovu, preneti u bilo koju deceniju i opet izgledati šik

Preminula ikona francuskog šika Fransoaz Ardi ostaće upamćena po svom svedenom, ali avangardnom stilu (FOTO)
Copyright Profimedia

Fransoaz Ardi, legendarna francuska pevačica i glumica, zauvek će ostati upamćena ne samo po svom muzičkom talentu, već i po neizbrisivom uticaju na modni svet. Ardijeva, koja je juče premila u 80. godini, postala je sinonim za francuski šik i elegantan stil koji je obeležio šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka.

Stil francuske buntovnice

Stil Fransoaz Ardi bio je oličenje francuskog šika, sveden i sofisticiran, ali s dozom mladalačke buntovnosti. Njena modna filozofija bila je jednostavna: manje je više. Preferirala je klasične komade poput belih košulja, crnih rolki, uskih pantalona i mini suknji.

Njen izgled često je bio zaokružen visokim belim čizmama, koje su postale njen zaštitni znak, kao i jednostavnom, ali efektnom šminkom i dugom kosom sa zavesa šiškama.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue France (@voguefrance)

 

Jedan od njenih najpoznatijih trenutaka bio je kada je nosila metalnu haljinu dijzanera Paka Rabana, koja je postala simbol avangardne mode tog vremena.

Izgled Fransoaze Hardi bio je veoma androgen za vreme kada je svaka žena nosila suknje i štikle. Svojim prepoznatljivim izgledom napravila je farmerke i običan top. Veoma jednostavno, ali uvek klasično.

Kada je obukla odelo s pantalonama dizajnera Andrea Kureža, smatralo se da je to trijumfalni trenutak za francusku modu. Mik Džeger je jednom opisao Hardijevu kao svoju „idealnu ženu“, Bob Dilan joj je posvetio pesmu.

Saradnja s modnim kućama

Ardijeva je imala duboke veze s nekim od najuticajnijih modnih dizajnera svog vremena. Njena saradnja s Ivom Sen Loranom, koji ju je oblačio u svoje kultne komade, bila je legendarna i ušla je u modne anale. Njena sposobnost da kombinuje jednostavne, muške komade sa ženstvenim detaljima inspirisala je mnoge dizajnere, uključujući i Nikole Geskijera tokom njegovog rada u Balenciagi.

 

 

Liza Peri je takođe odala počast estetici francuske modne ikone u svojoj kolekciji 2015. godine, dok su dizajneri poput Fride Đanini iz modne kuće Gucci i Fransisko Kosta iz "Calvin Kleina" prepoznali i integrisali njen uticaj u svoje kolekcije.

Nasleđe u modnom svetu

Uicaj na modu Fransoaz Ardi je neporeciv. Njen stil zadržao je osećaj svežine i provokacije zahvaljujući svojoj originalnosti i sposobnosti da ostane verna sebi. Ona je bila pionir u nošenju pantalona na društvenim događajima, što je tada bilo smatrano revolucionarnim. Njen minimalizam i elegancija nastavili su da inspirišu generacije dizajnera i modnih entuzijasta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Renaud Gallet (@oneliners)

 

Jedan od najznačajnijih dokaza njenog uticaja je naziv modne kuće Comme des Garçons, koju je japanska dizajnerka Rej Kavakubo osnovala inspirisana Hardyjevim stilom i francuskim klasikom njenog hita.

Kraj jedne epohe

Njena smrt označila je kraj jedne ere, ali njen uticaj na muziku i modu nastavlja da živi. Njen hit "Tous les garçons et les filles" ostaje večan klasik, dok njena modna zaostavština inspiriše nove generacije.

Hardijeva će ostati upamćena kao prava modna ikona, žena koja je sa lakoćom kombinovala jednostavnost i sofisticiranost, ostavljajući neizbrisiv trag u svetu mode. Njeni stilistički izbori i dalje se slave i reinterpretiraju, potvrđujući njenu neprolaznu eleganciju i viziju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike