Da li skakućete dok isprobavate grudnjak? Ovo je šest najčešćih grešaka pri kupovini brusthaltera

08.08.2023

12:12

0

Autor: K. O.

Nemojte ih napraviti jer treba da stoji savršeno i bude savršena potpora

Da li skakućete dok isprobavate grudnjak? Ovo je šest najčešćih grešaka pri kupovini brusthaltera
Copyright Freepik

Treba da izgleda savršeno, ali i da ispunjava svoju funkciju. Zato je važno odabrati pravi grudnjak za sebe.

Ipak, Grandview Research objavio je kako je trgovina grudnjacima industrija vredna 86 milijardi dolara, a mnoge žene biraju pogrešan.

A da bi vam kupovina prošla lakše, trebalo bi da imate na umu da postoje pravila kojih se treba pridržavati. Pogrešan brusthalter neće samo loše izgledati već vam može prouzrokovati bol, osećaj nelagode, izbočine i neravnine na pogrešnim mestima.

A to svakako želite da izbegnete. Pa, pre nego što se upustite u novu šoping avanturu, pročitajte sledeće savete.

1. Ne pazite na veličinu

Da li znate da veličina grudnjaka može da se promeni ako izgubite ili dobijete samo dva kilograma telesne težine? Uz normalne oscilacije u težini, starenje, hormonalne promene i slične tegobe, to znači da bi trebalo da kupite novi grudnjak barem jednom godišnje. Ako ne možete da se setiti kad ste poslednji put proverili koju veličinu grudnjaka nosite, onda je krajnje vreme da to učinite.

Kako biste procenili tačnu veličinu, posetite prodavnicu donjeg rublja i konsultujte se sa prodavačicama koje će vam dati najbolji savet. Imajte na umu i da se veličine grudnjaka razlikuju od proizvođača do proizvođača, pa veličina koju imate tek je okvir i smernica za kupovinu. Svakako pre kupovine i definitivne odluke isprobajte grudnjak koji želite da kupite.

Freepik
 

2. Ne radite test skakutanjem

Možda vam zvuči čudno, ali ovo je korisno i često se preporučuje kada kupujete sportske grudnjake, ali može pomoći i kod kupovine grudnjaka za svakodnevnu upotrebu, pogotovo ako imate veće grudi!

Važno je da znate i pravilno da ga obučete. To znači nagnuti se prema naprijed kako bi tkivo dojke pravilno upalo u korpe, zakopčati grudnjak i uspraviti se, a zatim nekoliko puta skočiti gore-dole.

Test služi kako biste ustanovili dobijate li od grudnjaka odgovarajuću podršku.

Studije za zdravlje dojki Univerziteta u Portsmautu pokazale su da se čak i vrlo male dojke pomiču gore-dole po dužini grudnjaka, što znači da nam svima treba odgovarajuća podrška bez obzira na veličinu, piše HelloGiggles.

Freepik
 

3. Kupujete grudnjak koji vam odgovara samo kada je na najbližim kukicama

Bilo je mnogo rasprava o tome, ali kada kupujete grudnjak, kupite onaj koji vam pravilno i udobno stoji samo na najudaljenijim kukicama. Na taj način imate prostora za pomeranje i stezanje jer se grudnjak uz redovno nošenje i pranje polako rasteže.

To znači da trakica ne bi trebalo da se urezuje u leđa niti bi trebalo nešto da vas steže i na taj način da stvara izbočine. S druge strane, takođe ne bi trebal da bude prelabava.

Trebalo bi da možete da provučete samo dva prsta ispod trakice i ne bi trebalo da grudnjak možete lako da povučete sa tela. Otprilike 90 odsto potpore grudnjaka dolazi od trake, tako da je to zaista najvažnija komponenta!

4. Birate pogrešan stil

Iako je veličina bitna, oblik je još važniji! Mnoge žene pri odabiru grudnjaka zaborave da obrate pažnju na oblik grudi. To znači da ako imate jako okrugle, pune grudi, poluoblikovana korpa možda neće biti pravi odabir za vas, jer će grudi naduvati vrh. S druge strane, grudima koje vise potreban je grudnjak koji ima ojačanu donju polovinu korpe kako biste grudi podigli i učinili da izgledaju okruglije i punije.

Unsplash
 

5. Bretele se urezuju

To nije dobar znak. Osim što izgleda ružno, ujedno je i bolno. Mnoge žene pogrešno misle da je to normalna pojava i nešto što jednostavno moraju da prihvatei. Istina je da to ne sme da se događa bez obzira na veličinu grudi. To znači da vam grudnjak ne pristaje. Možete, takođe potražiti grudnjake sa širim i postavljenim bretelama, te ih pravilno obući. 

6. Ne perete grudnjak

Mnoge žene nose omiljeni grudnjak svakodnevno, a peru ga jedva jedanput nedeljno. Možda misle da će time poštedeti omiljeni komad rublja i da će im trajati duže ali to nije tačno.

Prljavština, ulja i znoj s kože uništiće elastičnost grudnjaka i materijala.

Idealno bi bilo prati grudnjak između svakog nošenja, posebno ako imate masnu kožu ili ste skloni znojenju. Ako imate omiljeni grudnjak, kupite dva ili tri ista kako biste mogli da ih menjate bez potrebe da odlažete pranje.

Pexels
 

A važno je znati i kako se pravilno pere. Zakopčajte grudnjak, a zatim ga stavite u mrežastu vrećicu za odeću s patentnim zatvaračem i operite u nežnom ciklusu, koristeći blagi deterdžent. Okačite ga ili položite na ravnu podlogu. Nikad ne stavljajte grudnjak u sušilicu jer će vrućina uništiti elastičnost i pohabati materijal, piše 24sata.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike