Rekordna cena za najmanju torbicu na svetu: Preko 63.000 dolara za jednu "manju od zrna soli"

29.06.2023

21:45

0

Autor: K. B.

Minijaturna torbica prodata je za preko 63.000 dolara na onlajn aukciji u sredu

Rekordna cena za najmanju torbicu na svetu: Preko 63.000 dolara za jednu "manju od zrna soli"
Copyright Profimedia

Jedva vidljiva ljudskom oku, fluorescentno žuto-zelena torbica je bazirana na popularnom dizajnu "Luj Vitona" - iako je delo njujorškog umetničkog kolektiva, a ne samog luksuznog brenda.

Nazivajući svoj minijaturni kreaciju "Mikroskopska torbica", grupa MSCHF sa sedištem u Bruklinu tvrdi da je torbica dovoljno uska da prođe kroz oko igle i manja je od zrna morske soli (iako to može zavisiti od toga koliko krupno volite svoju so).

Profimedia
 

Promotivna fotografija detaljnije prikazuje dizajn, otkrivajući Luj Vitonov prepoznatljivi monogram "LV". Torbica se čini zasnovanom na torbi OnTheGo francuskog brenda, koja se trenutno prodaje u punoj veličini po ceni od 3.100 do 4.300 dolara.

Prodaja je organizovana od strane Joopitera, online aukcijske kuće koju je osnovao američki muzičar, producent i dizajner Farel Vilijams. Iako Vilijams trenutno obavlja funkciju kreativnog direktora muške mode u Luj Vitonu, Kevin Vizner, glavni kreativni direktor MSCHF-a, je ranije izjavio za New York Times da kolektiv nije tražio njegovo odobrenje niti odobrenje francuskog brenda za korišćenje logotipa ili dizajna.

Profimedia
 

"Farel voli velike šešire, pa smo mu napravili neverovatno malu torbicu", rekao je novinama.

Pre nego što se torbica prodala, MSCHF nije želeo da odgovori na pitanja CNN-a o stvaranju torbice. Međutim, izjava objavljena uz aukcijski opis tvrdila je da je ljubav modne industrije prema malim torbama dovela do njihove postepene apstrakcije do te mere da je aksesoar "čisto obeležje brenda".

"Prethodne male kožne torbe još uvek su zahtevale ruku za nošenje - postajale su disfunkcionalne i nepraktične za svoje 'nosioce'", dodaje se u izjavi. "'Mikroskopska torbica' vodi to do svog logičkog zaključka. Praktičan objekat je sveden na nakit, sva njegova navodna funkcionalnost je isparila; za luksuzne objekte, upotrebljivost je deo njihove suštine."

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike