Modna bomba odjeknula svetom: Farel Vilijams je novi kreativni direktor "Luj Viton" muške odeće (FOTO)

15.02.2023

12:16

0

Autor: Z.A.S.

Muzičar je i ranije sarađivao sa poznatim modnim brendom

Modna bomba odjeknula svetom: Farel Vilijams je novi kreativni direktor "Luj Viton" muške odeće  (FOTO)
Farel Vilijams - Copyright Profimedia

Američki muzičar i modni preduzetnik Farel Vilijams imenovan je za kreativnog direktora "Luj Viton" muške odeće. Pre njega, ovaj posao je bio poveren Virdžilu Ablou koji je preminuo u novembru 2021. godine.

Ovo je tek drugi put da crni američki dizajner bude na čelu francuske luksuzne kuće. Ablo je ušao u istoriju kao prvi, kada je u martu 2018. imenovan na mesto kreativnog direktora.

Vilijamsovim imenovanjem stavljena je tačka na višemesečna nagađanja o tome ko će sledeći preuzeti veoma željenu ulogu.

Ranije je rečeno da se raspravlja o novim talentima kao što su jamajkansko-britanske dizajnerke Martine Rouz i Grejs Vels Boner, tako da je za mnoge insajdere najava Vilijamsa bila pomalo neočekivana.

Međutim, njegovo imenovanje je odraz kontinuiranog ukrštanja sektora luksuza i ulične odeće i nagoveštava u kom pravcu LVMH želi da krene brendom.

Ablo, opisivan kao modni maverik, bio je naširoko hvaljen zbog proširenja privlačnosti "Luja Vitona". Ponovo je pokrenuo ideju luksuza, spajajući je sa svetom hip-hopa i hajp kulture, na taj način privlačeći raznovrsnije i mlađe potrošače.

Profimedia
 

U izjavi "Luja Vitona" kojom je najavljeno imenovanje Vilijamsa, reper je opisan kao "vizionar čiji se kreativni univerzum širi od muzike do umetnosti i mode. Način na koji on ruši granice u različitim svetovima koje istražuje u skladu je sa statusom 'Luja Vitona' kao kulturnog doma, jačajući njegove vrednosti inovacija, pionirskog duha i preduzetništva".

Njegova prva kolekcija biće lansirana u junu 2024. tokom nedelje muške mode u Parizu.

Vilijams je prvi put došao do izražaja 1990-ih kao deo "Neptuns", dua za pisanje pesama i hip-hop produkcije koji je formirao sa Čedom Hjugom. Radili su sa umetnicima uključujući Gven Stefani i Snup Doga.

Profimedia
 

Smatran jednim od najuticajnijih muzičkih producenata 21. veka, Vilijams ima 13 Gremi nagrada, a 2014. godine njegova pesma "Happy" bila je nominovana za Oskara.

Plodan preduzetnik, on redovno sedi u prvom redu na nedeljama mode i suvlasnik je ulične marke "Human Made", zajedno sa sa "Kenzovim" kreativnim direktorom Nigom. On takođe nadgleda sopstvene etikete "Billionaire Boys Club" i "Ice Cream".

Vilijams ima dugogodišnje partnerstvo sa "Adidas Originals" i nedavno je lansirao liniju za negu kože "Humanrace".

Profimedia
 

Godine 2019. dizajnirao je kolekciju za "Chanel", dok je u januaru 2022. predstavio dizajnersku kolekciju sa renomiranim brendom nakita, "Tiffany", koji je LVMH grupa kupila 2021. godine.

Takođe je ranije sarađivao sa "Lujem Vitonom". Liniju sunčanih naočara koje je kreirao za brend 2008. Ablo je ponovo izdao 2018.

U izjavi objavljenoj na Instagramu "Luja Vitona", Pjetro Bekari, predsednik i izvršni direktor "Luja Vitona", rekao je: "Drago mi je što mogu da poželim dobrodošlicu Farelu, nakon naše saradnje 2004. i 2008. za 'Luj Viton', kao našeg novog muškog kreativnog direktora. Njegova kreativna vizija van mode će nesumnjivo odvesti 'Luj Viton' ka novom i veoma uzbudljivom poglavlju."

 

 

Imenovanje Vilijamsa jedan je od Bekarijevih prvih značajnih poteza otkako se pridružio kući u januaru. Prethodno je vodio "Dior".

Grupa LVMH, koja poseduje "Luj Viton", uživala je rekordnu 2022. godinu, zabeleživši prihod od 79,2 milijarde evra (69,9 milijardi funti) i profit od 21,1 milijardu evra, što je porast od 23 odsto. Sada je najveća kompanija na evropskom tržištu akcija. U decembru je Bernard Arnaut, izvršni direktor konglomerata, proglašen za najbogatiju osobu na svetu, gurnuvši Ilona Maska sa prvog mesta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike