Legendarni džemper princeze Dajane na aukciji: Modni "biser" vredan borbe (FOTO)

30.06.2023

12:02

0

Originalni džemper, za koji se očekuje da će postići cenu od 50.000 do 80.000 dolara, će biti izložen u aukcijskoj kući od 7. septembra, na početku Nedelje mode u Njujorku

Legendarni džemper princeze Dajane na aukciji: Modni "biser" vredan borbe (FOTO)
Copyright Profimedia

Jedan od najpoznatijih modnih komada koje je princeza Dajana za sobom ostavila će uskoro biti na aukciji, a zaljubljenici u njen stil će imati priliku da licitiraju za ovaj dragoceni komad.

Proslavljeni  džemper "crna ovca" koji je Dajana prvi put nosila na polo meču 1981. godine, kada je bila verena za sadašnjeg kralja Čarla III, će biti glavna zvezda aukcije Sotheby's Fashion Icons u Njujorku i onlajn, koja će se održati od 31. avgusta do 14. septembra.

Originalni džemper, za koji se očekuje da će postići cenu od 50.000 do 80.000 dolara, će biti izložen u aukcijskoj kući od 7. septembra, na početku Nedelje mode u Njujorku, prema saopštenju koje je izdao Sotheby's.

 

 

"Ova izuzetna odeća, pažljivo sačuvana, nosi šapat Princeze o njenom šarmu, eleganciji i njenom izvanrednom ukusu za modu", izjavila je  globalna direktorka mode i aksesoara u Sotheby's-u, u saopštenju za javnost u ponedeljak.

"Velika nam je čast što možemo ponuditi ovaj istorijski džemper na našoj inauguracijskoj aukciji Fashion Icons, stavljajući ga u dijalog sa drugim zapamćenim i kulturno važnim odevnim predmetima", dodala je.

Umetnice Sally Muir i Joanna Osborne, osnivači brenda pletene odeće Warm & Wonderful, kreirale su ovaj ručno pleteni, hrabro crveni džemper od vune koji je ukrašen redovima belih ovaca i jednom crnom ovcu na prednjoj strani, 1979. godine.

Diana je svojim izgledom postala viralna, popularizujući ovaj mali modni brend. "Do našeg zaprepašćenja, prvi put smo saznali da ga je lejdi Dajana Spenser nosila kada smo je videli na naslovnoj strani jednih od nedeljnih novina", izjavile su Muir i Osborne u saopštenju.

"Njen uticaj se gotovo odmah osetio, što je dovelo do porasta prodaje i javne svesti o našem malom brendu, za šta ćemo zauvek biti zahvalni", dodale su.

Nekoliko nedelja nakon što je Dajana prvi put nosila ovaj džemper, Muir i Osborne su primile pismo iz Bakingemske palate koje im je saopštilo da je Dajana oštetila svoj voljeni ovčji džemper (mala rupa na jednom od rukava je vidljiva na slikama koje je aukcijska kuća dostavila), i pristojno zatražilo popravku ili zamenu, prema Sotheby's-u.

Palata je vratila džemper dizajnerima, koji su Diani ispleli potpuno novi. Kasnije je palata poslala dizajnerima pismo zahvalnosti.

Prema Warm & Wonderful veb-sajtu, Dajana je fotografisana u novom džemperu na još jednom polo meču 1982. godine. Na fotografiji, jedina crna ovca se čini da je na višem redu belih ovaca na novom džemperu nego na originalnom.

Originalni džemper je u martu ove godine ponovo otkriven od strane Muir i Osborne u njihovom tavanu, prema Sotheby's-u. Bio je sklonjen u malu kutiju pored pamučnog prekrivača.

Mediji su dugo spekulisali o mogućim skrivenim značenjima Dijaninih izbora odeće, a u ovom slučaju, prema saopštenju, džemper je izazvao spekulacije o tome da li je princeza osećala vezu sa usamljenom crnom ovcu zbog svojih složenih odnosa sa kraljevskom porodicom. Drugi jednostavno tumače da je to slavljenje britanske prirode i poljoprivredne istorije.

Verzija ovog džempera se nalazi u stalnoj zbirci Victoria and Albert muzeja u Londonu, a iako je Warm & Wonderful prestao da proizvodi ovaj stil sa usamljenom crnom ovcu 1994. godine, 2020. su ponovo počeli da prave kopije dizajna, koje su još uvek dostupne za prednarudžbu na internetu po ceni od 250 funti.

Replika je takođe napravljena za glumicu Emu Korin, koja je igrala Dijanuu četvrtoj sezoni "Krune", popularne Netfliksove drame o britanskoj kraljevskoj porodici.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike