Mini suknja - revolucija dolazi u malom pakovanju: Modni fenomen koji je obeležio istoriju (FOTO)

18.06.2023

12:02

1

Ova ikonična odeća, koja je postala simbol slobode, samopouzdanja i ženstvenosti, prošla je kroz različite faze evolucije

Mini suknja - revolucija dolazi u malom pakovanju: Modni fenomen koji je obeležio istoriju (FOTO)
Copyright Profimedia

Od svoje pojave do danas, mini suknja je modni komad koji je ostavio neizbrisiv trag u svetu mode. Ova odeća je ikona, postala je simbol slobode, samopouzdanja i ženstvenosti, prošla je kroz različite faze evolucije i imala značajan uticaj na modnu industriju. Uzmite u obzir putovanje kroz istoriju mini suknje i otkrijte kako je postala nezaobilazan deo ženske garderobe.

Mircea - All in collections from Pixabay
 

1960-e: Revolucija dolazi u malom pakovanju

Mini suknja je prvi put osvojila svet mode u 1960-im godinama, zahvaljujući britanskoj modnoj dizajnerki Mary Quant. Quant je kreirala kratke suknje koje su se završavale iznad kolena, izazivajući pravu revoluciju u svetu mode. Ovaj modni komad je postao simbol mladosti, buntovnosti i progresivnosti. Mini suknja je oslobađala žene od tradicionalnih konvencija i omogućavala im da izraze svoju individualnost i samopouzdanje.

Profimedia
 

1970-e: Raznolikost stilova i izraza

U deceniji koja je usledila, mini suknja je nastavila da evoluira i prilagođava se raznim modnim stilovima. Dok su se neki zadržali na kratkim dužinama iz 1960-ih, drugi su eksperimentisali sa različitim dužinama i krojevima. Ova raznolikost stilova omogućila je ženama da izraze svoju individualnost i prilagode mini suknju sopstvenom ukusu i stilu. Bilo da je u pitanju A-kroj, pencil suknja ili mini suknja sa resicama, ova odeća je ostala simbol modnog i životnog stava.

1980-e i 1990-e: Povratak klasičnog i grandž estetike

U 1980-im i 1990-im godinama, mini suknja se prilagodila novim modnim trendovima koji su obeležili te decenije. Uz povratak klasičnog stila, suknje su postale malo duže, ali su i dalje zadržale svoju suštinsku siluetu. Sa druge strane, grandž estetika koja je obeležila 1990-e godine donela je opušteniji i neformalniji izgled. Mini suknje su se nosile u kombinaciji sa čarapama, košuljama vezanim oko struka i teksas jaknama, stvarajući kul i autentičan izgled.

Engin Akyurt from Pixabay
 

 

Danas: Mini suknja kao modni klasik

Danas, mini suknja je postala modni klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Iako su se trendovi menjali tokom godina, ova odeća je i dalje omiljen izbor mnogih žena širom sveta. Mini suknja se nosi u različitim prilikama - od kežual svakodnevnog izgleda do elegantnih večernjih kombinacija. Različiti materijali, dezeni i krojevi omogućavaju da mini suknja bude prilagođena različitim stilovima i ukusima.

StockSnap from Pixabay
 

 

Mini suknja je ostavila neizbrisiv trag u modnoj industriji. Kroz različite decenije, ova odeća je postala simbol slobode, samopouzdanja i izražavanja. Bez obzira na trendove, mini suknja će uvek biti modni komad koji slavi ženstvenost i osnažuje žene da pokažu svoju autentičnost i stil.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike