Kejt Midlton i princeza Šarlot su na krunisanju kralja Čarlsa umesto tijare nosile ukras od lovorovih venaca: Šta to zapravo znači? (FOTO)

07.05.2023

16:12

0

Autor: Z.A.S.

Kejt i Šarlot su na svojevrstan način odale počast kralju Čarlsu III

Kejt Midlton i princeza Šarlot su na krunisanju kralja Čarlsa umesto tijare nosile ukras od lovorovih venaca: Šta to zapravo znači? (FOTO)
krunisanje kralja Čarlsa III - Copyright Profimedia

Opšte je poznato da Kejt Midlton za najvažnija dešavanja u životu bira haljine sa potpisom modne kuće "Alexander McQueen", pa tako nije napravila izuzetak ni na jučerašnjem krunisanju kralja Čarlsa.

I ne samo to, već je haljinu sa potpisom ove poznate modne kuće prvi put nosila i princeza Šarlot.

Profimedia
 

Kejt prekinula tradiciju

Ono što su svi zapazili jeste ukras na glavi koji su nosile i Kejt i Šarlot, umesto tijare koju bi tradicionalno trebalo da nose. U pitanju je srebrni lovorov venac. 

Ova cvetna kruna koja je sastavljena od srebrnih niti i stilizovanog lovorovog lišća, kao i kristalnih ukrasa, delo je Džes Kolet, u saradnji sa modnom kućom "Alexander McQueen".

Jednostavnu belu haljinu sa plaštom i vezom na kojem se ističu motivi ruže, čička, narcisa i deteline, koju je nosila princeza Šarlot, potpisala je Sara Burton za "McQueen". Ruža, čičak, narcis i detelina su četiri cveta Ujedinjenog Kraljevstva, pa su se otuda našli i na haljini.

Profimedia
 

Za razliku od nestašnog Luija, koji je ponovo oduševio naciju, Šarlot je strpljivo stajala uz svoju majku koja je bila obučena u punu kraljevsku odoru, sa ceremonijskim plaštom, ispod kojeg se tek nazirala haljina u boji slonovače.

A šta zapravo znači nakit od lovorovih venaca?

Naime, Kejt i Šarolt su, noseći nakit ovakvog dizajna, odale počast motivu koji se koristio tokom Čarlsovog krunisanja - Zelenom čoveku.

U pitanju je drevni lik iz britanskog folklora koji simbolizuje proleće i ponovno rođenje. On nosi krunu od hrasta, bršljana i gloga, kao i simbolično cveće.

Profimedia
 

Ovakav odabir zapravo i nije čudan, ako uzmemo u obzir da je kralj Čarls skoro ceo svoj život duboko zainteresovan za prirodu, vrtlarstvo i očuvanje okoline.

Njegova unuka  i snaja su odabirom tog botaničkog motiva zapravo na jedinstveni način odale počast njegovoj velikoj životnoj strasti - prirodi i očuvanju okoline.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike