Brije bradu od svoje 15. godine svakodnevno, smatra da je i dalje lepa i da govoreći o tome pomaže drugim ženama

10.03.2023

18:36

0

Autor: K. O.

Ipak, nije bilo tako od početka

Brije bradu od svoje 15. godine svakodnevno, smatra da je i dalje lepa i da govoreći o tome pomaže drugim ženama
Copyright Printscreen/Instagram

Počelo je sa tri duge crne dlake koje je primetila još u osnovnoj školi i odmah počupala. Onda su dlake počele da rastu sve brže i brže, pa je Tori Sanšajn bila prinuđena da se brije svakodnevno.

Sa 13 godina njoj je ustanovljen sindrom policističnih jajnika, bradu brije svaki dan od 15 godine i to je ne sprečava da se oseća lepom i da voli samu sebe.

Zdravstveno stanje koje ona ima utiče na rad ženskih jajnika, a može uzrokovati niz simptoma, od neredovnih i obilnih menstruacija, pa do viška "muških" hormona.

Kada je videla svoje prve tri crne dlake, ona ih je samo počupala i tada nije razmišljala šta će budućnost doneti. Ipak, osećala je sram kada je tek počela da se brije, dok se sada toliko navikla na britvicu da joj je sve postalo normano.

Vremenom je Tori naučila da voli sebe, a da se ne srami.

- Moram da se brijem svaki dan. Svaki put kad izađem u javnost moram da se obrijem. Radim od kuće, tako da srećom ne moram svaki dan napolje, ali svakako bi trebalo svakodnevno to da činim - kaže ona.

 

 

Prvo je mama primetila da ima duge crne dlake.

- Pošto sam ih iščupala neko vreme ih nije bilo, međutim, ubrzo sam morala da počnem da se brijem svaki dan. U svojim ranim 20-ima morala sam da naučim kako da prekrijem bradu. Čak sam zbog toga imala i poremećaj ishrane - ispričala je.

Sindrom policističnih jajnika je takođe čini izuzetno umornom 90 odsto vremena, a kad dobije menstruaciju, ona je izuzetno bolna i obilna.

Printscreen/Instagram
 

A svaka deseta žena oseća se kao Tori zbog iscrpljujućih simptoma policističnih jajnika. Tu su i debljanje, višak dlaka na licu ili telu i obilne menstruacije, a često sve to prati i neplodnost.

Iako je oko 12-21 odsto žena u reproduktivnoj dobi globalno pogođeno, procenjuje se da oko 70 odsto žena ostane nedijagnostifikovano. Zato Tori smatra da je za razliku od većine žena njena dijagnoza brzo stigla.

Iako se sada dobro nosi sa svime, nije uvek bilo tako. Pa, je nekada borba sa simptomima bila teška, čak je dopuštala da joj višak dlaka na licu uništi život.

 

 

- Dlake na licu su me uništavale i upravljale mojim životom, ali sada sam došla do toga da potpuno prihvatam sebe i radim na sebi. To me više ne definiše niti upravlja mojim životom. Gledam na to samo kao na nešto s čime se moram nositi i što me iritira jer znam da ima toliko neverovatno lepih i prekrasnih stvari o meni, a ovo je samo jedna sitnica - iskrena je Tori.

Kako otvoreno deli svoj život na mrežama, stekla je veliki broj pratilaca. Sem problema o kojima govori, tu su i putovanja sa suprugom Metom o kojima piše.

Zahvaljujući njoj mnogi su prihvatili svoje dlake ili barem naučili da žive sa njima.

- Otvoreno govorim o tome od svoje petnaeste godine, i za sve ostale žene koje pate u tišini. Osećam se prepoznato i to je isceljujuće jer postoji toliko srama oko ženskih dlaka na licu da smo svi zajedno u ovome i svi razumemo ovu tihu borbu. Otvoreni razgovor o ovome čini mi se kao najvažnija stvar koju sam ikada učinila - kaže.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike