Danas je Svetski dan kravate - ako još niste savladali vezivanje znajte da za to ima 177.147 načina

18.10.2023

11:14

0

Autor: 24sedam

Uz ručne satove, kaiševe, dugmad za manžetne, kravate spadaju u one sitnice koje čine stil

Danas je Svetski dan kravate - ako još niste savladali vezivanje znajte da za to ima 177.147 načina
pexels-the-lazy-artist-gallery-1303862 - Copyright Pexels

Kravata je svima znan duži komad tkanine koji obično muškarci nose oko vrata kao modni dodatak, a koji je tokom vremena postao i najpoznatiji aksesoar za gospodu, iako im je oduvek zadavao muke pri vezivanju.

Budući da se danas obeležava Svetski dan kravate, treba malo sagledati modni ukras koji je moguće vezati na 177.147 različitih načina. Najčešće se izrađuje od svile, tada je i najelegantnija, ali može biti i od nekog drugog platna ili materijala.

U nekim kulturama kravata je deo uobičajene svečane odeće za muškarce, a pored toga što simbolizuje stil, eleganciju i uglađenost, ona je i simbol uniformisanosti i obavezan detalj uniforme – vojničke, školske ili esnafske. Policajci, vojnici, piloti, svi oni oko vrata nose diskretnu kravatu u adekvatnoj boji.

Pexels
 

Često se koristi kao simbol statusa ili pak želje da se prenese poruka. A često je koriste i žene, koje njome takođe nastoje da prenesu poruku.

Sama reč kravata je francuskog porekla (cravate) i izvedena je od francuske reči za Hrvate (Croat).

Evolucija kravate

Priča o nastanku kravate vraća nas u 17. vek. Verovatno je evoluirala od obične marame koju su muškarci nosili oko vrata i koja je imala višestruku funkciju, dakle ne samo dekorativnu – da se stavi preko lica radi zaštite od prašine prilikom jahanja, da se njome previje i učvrsti rana, da upija znoj oko vrata ili da se stavi na glavu kako zaštita od sunca. Čak postoje podaci da je korišćena i za mehaničko filtriranje nečiste vode.

Pojedini izvori kažu da vuče poreklo od vojnika koji su dolazili sa teritorije današnje Hrvatske i koji su služili u Francuskoj tokom Tridesetogodišnjeg rata.

Godine 1635. oko 6.000 vojnika i vitezova stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luju XIII. Među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskog kralja. Njihova tradicionalna uniforma sa vezanim, crvenim maramama oko vrata privukla je pažnju francuskog dvora. Te marame bile su napravljenje od grubih materijala.

Pexels
 

Oko 1650. godine ovaj stil prihvaćen je na francuskom dvoru i među buržoazijom tog vremena kao simbol elegancije, kada su kravate bile sofisticiranije, načinjene od pamuka i svile.

Luj XIV nosio je čipkastu kravatu kad mu je bilo samo sedam godina i postavio standarde u krugovima francuskog plemstva.

Novi odevni predmet pokrenuo je modnu pomamu u Evropi – i muškarci i žene nosili su oko vrata komade tkanine. U Englesku je kravatu doneo Čarls Drugi po svom povratku iz izgnanstva i ona je ubrzo osvojila čitavu Evropu.

Muškarci su nosili čipkaste kravate za čije vezivanje je bilo potrebno mnogo vremena i truda.

Simbol muškosti jači od mača

Zanimljivo je da se u jednom trenutku istorije dodirivanje kravate druge osobe označavalo kao poziv na borbu.

Tokom 17. veka Englezi su dizajnirali kravatu koju mač nije mogao da preseče, a danas je moguće kupiti kravatu koja je otporna na metke.

Jedina država koja je zabranila nošenje kravate je Iran - tokom 1979. godine, nakon Islamske revolucije, zabranjena je u maloj provinciji Gilan jer se smatrala znakom zapadne dekadencije.

Amerikanci svake godine potroše približno milijardu dolara za kupovinu 100 miliona kravata, a oni koji sakupljaju kravate poznati su kao grabatolozi. Kravate su jedan od najpoznatijih poklona za Dan očeva na Zapadu.

Smatra se da se danas u Americi svakog dana više od 15.000 muškaraca uči kako da veže kravatu.

Unsplash
 

Za svaku kravatu 110 svilenih crva

Najveći proizvođač kravata na svetu je Kina. Da bi se napravila kvalitetna svilena kravata, potrebno je približno 110 svilenih crva - za izradu jedne svilene kravate potrebne su svilene niti duge 74.676 metara.

Najskuplju kravatu na svetu napravio je indijski dizajner za modnu reviju u Mumbaju 2004. i njena cena je iznosila neverovatnih 220.000 američkih dolara, a načinjena je od čiste svile i 261 dijamanta.

Čuven je vindzorski čvor

Iako smo već rekli da postoji mnoooogooo načina da se veže kravata, najpoznatiji je dvostruki vindzorski čvor, koji je patentirao vojvoda od Vindzora. A tu su još i obični čvor, dvostruki obični, obični vindzorski, klasični američki čvor, slobodni američki čvor…  Nakon nošenja, poželjno je razvezati je i pustiti da se ispravi i odmori.

Unsplash
 

Uz ručne satove, kaiševe, dugmad za manžetne, kravate spadaju u one sitnice koje čine stil.

Kravata nikako ne sme biti duža od kaiša. Vrsta čvora u koji će kravata biti vezana zavisi od kragne košulje.

Uske kragne zahtevaju i usko vezivanje, a široke kragne traže vindzorki čvor.

Kod kravate su najvažniji materijal od koga je napravljena i dezen kojim je ukrašena.
Klasične su na pruge i tufne, sa aplikacijama u tkanju materijala, i menjaju se u zavisnosti od trenda. Aktuelne su kravate izduženog oblika i sve su popularnije uske kravate.

Pexels
 

Oskar Vajld ju je smatrao umetničkim delom

Igle kojima se pričvršćuju za košulju veoma su lep ukras i podjednako otmen poklon kao i sama kravata.

Iako je prvobitna namena kravate da se nosi u svečanim i posebnim prilikama, savremeni trendovi uveli su kravatu i u ležerne odevne kombinacije. Kravata je počela da visi oko vrata iako ispod nje nije kragna od košulje, stilisti je kombinuju sa majicama.

Savet Oskara Vajlda glasi: - Ako već niste umetničko delo, onda barem nosite jedno na sebi.

Bonus video:
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike