Imate li mačku koja pokazuje ljubomoru prema drugim ljudima ili životinjama? Otkrijte šta to znači

12.06.2024

09:12

0

Autor: K. B.

Ako imate mačku koja je ljubomorna na druge ljude ili životinje, verovatno ste doživeli situaciju u kojoj ste, nakon što ste proveli vreme sa tuđom mačkom, primetili neobičan izraz na licu vaše mačke kada vas je ona nanjušila

Imate li mačku koja pokazuje ljubomoru prema drugim ljudima ili životinjama? Otkrijte šta to znači
Copyright Profimedia

Možda vas je čak potpuno ignorisala, što nije tipično za nju. Sve to može ukazivati na to da je vaša mačka svesna da ste nedavno mazili drugu mačku, koja joj nije po volji.

Stručnjaci za ponašanje životinja veruju da mačke mogu pokazati znake ljubomore, ali ovaj osećaj je drugačiji za životinje nego za ljude, piše PetMD. Postoji nekoliko razloga zašto bi vaša mačka mogla postati ljubomorna i nervozna, a ti razlozi obično imaju veze sa određenom vrstom nesigurnosti koja se može pojaviti u njenom životu.

Dolazak nove osobe ili druge životinje u životni prostor mačke može izazvati stres zbog velike promene u domaćinstvu. Na primer, dolazak novog ljubimca, deteta ili gosta koji ostaje nekoliko dana može uznemiriti vašu mačku i učiniti je nesigurnom.

Freepik
 

Mačke su životinje koje vole da kontrolišu ono što smatraju svojom „teritorijom“ i veoma su izbirljive u pogledu toga koga će voljno pustiti na tu teritoriju. Ako druga mačka ili osoba koju ne poznaju počne da boravi na teritoriji, moguće je da će mačka biti pod stresom, pa čak i napasti neželjenog pridošlicu. Mačke su često ljubomorne na druge mačke, ali i na pse i decu.

Ljubomora na drugu mačku - novu, tuđu ili onu sa kojom već živi - vrlo je moguća. Takođe, morate biti svesni da nemaju sve mačke isti temperament, pa bi bilo jako dobro kada biste svog ljubimca poznavali savršeno i znali proceniti kako će se ponašati u društvu druge mačke. Ponekad će jednostavno biti nemoguće držati više od jedne mačke u svom domu.

Novi pas i beba u kući takođe mogu uznemiriti vašu mačku. Važno je držati njihovu interakciju pod kontrolom. Ne brinite, vrlo je moguće da će se situacija vremenom smiriti i da će vaši ljubimci živeti u miru. Takođe je moguće da postanu najbolji prijatelji!

Freepik
 

Neki znaci nesigurnosti kod mačaka uključuju agresivnost, stresno ponašanje, skrivanje ili destruktivno ponašanje. Ako primetite promene u ličnosti vaše mačke, razgovarajte sa svojim veterinarom kako biste identifikovali izvor stresa i pronašli rešenje.

Pobrinite se da svojoj mački posvetite dovoljno pažnje i vremena. Ako treba da se prilagodi velikoj životnoj promeni, neka to uradi svojim tempom.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike