Ima jedva pola metra, a legenda kaže da može da sruši žirafu: Ova slatka maca je jedan od najopasnijih predatora na svetu

10.06.2024

10:58

0

Autor: K. O.

Savršen je lovac, a iako ima male proporcije tela, jedna je od najsmrtonosnijih mačaka

Ima jedva pola metra, a legenda kaže da može da sruši žirafu: Ova slatka maca je jedan od najopasnijih predatora na svetu
Copyright Profimedia

Crnonoga mačka, koja živi u samo tri zemlje južne Afrike (Namibiji, Južnoj Africi i Bocvani), poznata je kao jedna od najopasnijih, čak najsmrtonosnijih divljih mačaka.

Iako ima male proporcije tela (dužina tela ne prelazi 52 cm), ove mačke su savršeni lovci zahvaljujući širokoj lobanji sa velikim, zaobljenim ušima koje im omogućavaju bolji sluh. Ova karakteristika je izuzetno važna s obzirom na to da je njihovo pustinjsko stanište područje sa veoma malo plena.

Upornost i specifičan karakter ove mačke zaslužni su za afričku domorodačku legendu koja kaže da crnonoga mačka ima snagu da sruši žirafu. Naravno, ova legenda nije istinita, ali svakako odaje počast odlučnosti i snalažljivosti ovih malih mačaka.

Profimedia
 

Jedna mala crnonoga mačka može pojesti čak tri hiljade glodara svake godine. Takođe je poznato da jedu mrtve jagnjiće, iako ih zapravo ne ubijaju.

Veći mužjaci mogu uhvatiti i pojesti odrasle kapske zečeve čija je težina gotovo jednaka težini mačke.

Često hvataju i veće ptice. Viđene su kako jedu jaja, nežno ih gnječeći čeljustima, a zatim ližući sadržaj.

 

 

Crnonoge mačke u svom prirodnom staništu ubiju od osam do 14 obroka po noći i mogu pojesti 3.000 glodara godišnje. Smatraju se jednim od najboljih divljih lovaca jer im je stopa uspešnosti u lovu čak 60 odsto. Za poređenje, većina velikih divljih mačaka u lovu je uspešna u svega 20 odsto slučajeva, piše Index.hr.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike