Novo istraživanje pokazuje da psi najbolje uče nove trikove uz ove dve nagrade

11.06.2024

10:08

0

Autor: K. O.

Ipak to nisu poslastice

Novo istraživanje pokazuje da psi najbolje uče nove trikove uz ove dve nagrade
Copyright Freepik

Novo istraživanje otkriva da, ako želite da pomognete svom psu da bolje uči nove trikove i komande, poslastice nisu najbolja nagrada za dobro ponašanje.

U aprilu 2024, Odeljenje za etologiju Univerziteta Loránd Eötvös u Budimpešti objavilo je u časopisu Scientific Reports istraživanje koje pokazuje da psi bolje uče kada ih za nagradu pomazite ili pohvalite, piše Parade Pets.

U istraživanju je učestvovalo 24 psa, starosti između jedne i devet godina, među kojima je bilo 11 mužjaka i 13 ženki. Šest pasa bili su mešanci, dok su ostali bili čistokrvni psi. Koristeći jedinstvenu metodologiju, treneri pasa pokušali su da nauče pse novim komadama za trikove koje su psi već znali.

Psi su bili podeljeni u dve grupe. U prvoj grupi, treneri su mazili i hvalili pse kada bi ih poslušali i dodatno ih nagradili poslasticom. Trenerima nije bilo dozvoljeno da grde pse iz prve grupe.

U drugoj grupi, treneri su grdili pse kada bi učinili nešto loše, a kao nagradu za dobro ponašanje davali bi im samo poslasticu, bez maženja ili reči pohvale.

Freepik
 

Rezultati istraživanja pokazuju da su psi iz prve grupe bili mnogo uspešniji u učenju, što nam ukazuje na važnost pohvala i maženja tokom treninga.

Takođe, istraživači tvrde da grdnja i nedostatak pohvale mogu izazvati stres kod pasa, pogotovo kada ih podučava trener. Vlasnici pasa bi trebalo da uzmu u obzir ove činjenice prilikom odabira metode treninga svojih ljubimaca, piše Index.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike