Detektor tuge: Da li mačke mogu prepoznati ljudske emocije i kako one utiču na naše kućne ljubimce

27.05.2024

09:24

0

Autor: V. I.

Istražite ulogu mirisa, vizuelnih i audio znakova u komunikaciji sa svojim kućnim ljubimicama

Detektor tuge: Da li mačke mogu prepoznati ljudske emocije i kako one utiču na naše kućne ljubimce
Copyright Freepik

Mačke često dobijaju (lažno) lošu reputaciju kada je u pitanju socijalizacija i povezivanje. Psi, poznati kao čovekovi najbolji prijatelji, pripitomljeni su mnogo pre mačaka kao društveni pratioci, što im daje prednost u razumevanju naših emocija. Ali, ako smo proveli više vremena sa našim mačjim prijateljima, da li mačke znaju kada smo tužni?

Da li mačke osećaju tugu

Možda. Koliko god bismo želeli da možemo razgovarati sa našim mačkama, ne možemo sa sigurnošću reći šta mačke misle ili osećaju. Ipak, znamo da su radoznala stvorenja koja koriste različite tragove da prilagode svoje ponašanje. Način na koji mačke tumače ljudske emocije je novo i rano polje istraživanja. Evo nekoliko načina na koje se mačke mogu prilagoditi našem emocionalnom stanju:

Mirisi - Mačke mogu koristiti znakove poput našeg mirisa da nas identifikuju. Ali još uvek nema jasnih dokaza da li mačke mogu da nanjuše i prepoznaju mirise koji signalizuju tugu.

Vizuelni znakovi - Dok mačke imaju odlično vizuelno prepoznavanje objekata, istraživanja pokazuju da im je teško da prepoznaju ljudska lica. Dakle, vaša mačka možda neće prepoznati vaše suze, ali će reagovati na druge vizuelne znakove, kao što je vaš pogled. Mačke su osetljive na to gde gledaju naše oči i koriste to da procene naše raspoloženje ili namere.

Audio znakovi - Da li ste ikada razgovarali sa svojom mačkom preko kamere za kućne ljubimce ili telefona? Mačke reaguju na ton ljudskog glasa. One mogu da razlikuju ljudsko emocionalno stanje na osnovu tona glasa, ili ako čovek ispušta „tužne“ ili „srećne“ zvukove“.

Freepik
 

 

Razumevanje mačjeg jezika i ponašanja

Kako mačke tumače ljudske emocije? Vaša mačka najverovatnije bulji u vas dok plačete jer pokušava da shvati šta vidi i čuje. Istraživači znaju da pojačanje igra veliku ulogu u tome kako vaša mačka odlučuje da reaguje. Dakle, ako vaša mačka povezuje vaš tužan govor tela sa privlačenjem pažnje, ona će verovatno prilagoditi svoje ponašanje u skladu s tim.

Da li mačke teše svoje vlasnike

Istraživači nisu sigurni da li mačke mogu potpuno shvatiti tugu na način na koji mi ljudi to radimo. Međutim, postoje dokazi da mačke teše ljude kada su tužni. Kada su vlasnici kućnih ljubimaca depresivni, mačke se češće trljaju o njih. Verovatno je da vaša mačka reaguje na vaše emocionalno stanje pokušavajući da vas uteši.

Kako ljudske emocije utiču na mačke

Mačke imaju veliki uticaj na to kako se osećamo. Već samo maženjem, oslobađaju se hormoni sreće u našem mozgu. Ali kako naše raspoloženje utiče na njih? Istraživanja su otkrila da vlasnici i njihove mačke odražavaju dobrobit i ponašanje jedni drugih, a jedno istraživanje je pokazalo da se 71 odsto ispitanih vlasnika mačaka slaže da osećaju da je njihova mačka pod stresom kada su oni pod stresom.

Dakle, važno je za nas kao i za naše mačke da negujemo naše mentalno zdravlje. Ako primetite anksiozne sklonosti kod svoje mačke izazvane vašim raspoloženjem, obogatite njeno okruženje ili se posavetujete sa veterinarom o mogućim umirujućim dodacima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike