Iznenadni ugrizi tokom bezbrižne igre: Šta vaša mačka pokušava da vam kaže?

19.05.2024

09:23

0

Autor: V. I.

Stručnjak za ponašanje životinja objašnjava šta se krije iza ovog neprijatnog mačjeg gesta

Iznenadni ugrizi tokom bezbrižne igre: Šta vaša mačka pokušava da vam kaže?
Copyright Profimedia

Nije retka pojava da u toku zabavne igre s vašom mačkom ona iznenada zgrabi vaš prst i ujede vas. Umesto šoka i neverice, poslušajte specijalistu  za ponašanje mačaka Amandu Kempion šta kaže zašto do toga dolazi.

Postoje tri razloga zašto vas vaša mačka ujeda tokom igre - instinktivni, komunikativni ili zbog socijalizacije. Evo šta to znači i kako da ih zaustavite.

1. Lovački instinkt

Mačke imaju prirodni lovački instinkt. Ugrizi su deo njihovog repertoara dok vežbaju veštine hvatanja i ubijanja plena. Ako vaša mačka nema dovoljno prilika da simulira lov igrajući se igračkama, može preusmeriti to ponašanje na vas. Amanda Campion, klinička bihevioristkinja, objašnjava: "Mačji ugriz je urođeno i instinktivno predatorsko ponašanje".

2. Nedostatak socijalizacije

Mačke uče granice kroz igru s majkom i braćom. Ako su prerano odvojene, možda neće naučiti da obuzdaju ugrize. Ovo može dovesti do agresivnijeg ponašanja kasnije. Amanda Kempion dodaje: "Ako mače prerano odvojimo od legla, može se desiti da ne nauči granice igre.”

3. Komunikacija

Mačke koriste ugrize da saopšte granice ili traže pažnju. Nežnim grickanjem, pokušavaju da započnu interakciju ili pokažu da su previše stimulisane. Amanda kaže: "Ujedanje tokom igre je način na koji mačke komuniciraju svoje lične granice.”

Profimedia
 

 

Kako je zaustaviti da vas ne ujede tokom igre

  • 1. Izbegavajte grubu igru

Ne koristite ruke ili noge kao igračke. To može ohrabriti mačku da napada delove tela.

  • 2. Pravilne igračke

Pružite mački igračke koje omogućavaju simulaciju lova. To će im pomoći da zadovolje svoje instinktivne potrebe bez ujedanja vas.

  • 3. Preusmerite pažnju

Ako mislite da će vas mačka ugristi, preusmerite njenu pažnju na odgovarajuću igračku.

  • 4. Posmatrajte govor tela

Obratite pažnju na znakove preterane stimulacije, kao što su proširene zenice ili trzanje repa. Prepoznajte te znakove i prekinite igru pre nego što eskalira.

Ako vaša mačka već drži vašu ruku, opustite je i mirujte dok ne pusti. Sklonite se iz situacije bez kontakta očima i preusmerite njihovu pažnju na igračku. Redovno nagrađivanje pozitivnog ponašanja može pomoći da se ugrizi tokom igre zaustave.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike