TOP 7 rasa pasa koje pate kad ih držite u stanu: Sanjaju o prostranstvu, žude za otvorenim prostorom

16.05.2024

09:11

0

Autor: V. I.

Dobro pogledajte listu pre nego što se odlučite da nabavite svog kućnog ljubimca

TOP 7 rasa pasa koje pate kad ih držite u stanu: Sanjaju o prostranstvu, žude za otvorenim prostorom
Copyright Profimedia

Ako živite u stanu i razmišljate o nabavci ili usvajanju psa, važno je da izaberete rasu koja će biti srećna i zadovoljna u manjem prostoru. Za rase koje zahtevaju više prostora, najbolje je osigurati pristup velikim otvorenim prostorima ili razmisliti o drugim opcijama stanovanja koje mogu bolje zadovoljiti njihove potrebe. U suprotnom, moguće je da će takav pas patiti, što nikome ne donosi sreću.

Evo liste sedam rasa koje se obično ne preporučuju za stanovanje zbog njihovih specifičnih potreba za prostorom i aktivnošću.

1. Sibirski haski

Sibirski haski je rasa poznata po svojoj izvanrednoj lepoti, živahnom duhu i izdržljivosti. Ovi psi su originalno uzgajani za vuču saonica i život u hladnim, prostranim sredinama Sibira, zbog čega imaju visok nivo energije i potrebu za aktivnošću. Upravo te karakteristike čine život u stanu neadekvatnim za sibirskog haskija.

Haskiji su izuzetno aktivni i zahtevaju obilne količine fizičke aktivnosti svakog dana kako bi ostali zdravi i zadovoljni. Nedostatak prostora za trčanje i igru može dovesti do nakupljanja neiskorišćene energije, što može rezultirati destruktivnim ponašanjem, kao što su žvakanje nameštaja, kopanje ili neprestano lajanje. Osim toga, haskiji su izuzetno društveni psi koji vole interakciju i igru sa drugim psima i ljudima, što u stanu može biti ograničeno.

 

 

2. Border koli

Border koli je rasa pasa poznata po svojoj inteligenciji, agilnosti i izuzetnoj energiji. Ovi psi su prvobitno uzgajani za rad sa stokom, što zahteva visok nivo mentalne stimulacije i fizičke aktivnosti. Iako su iznimno privrženi i sposobni za učenje, život u stanu može predstavljati veliki izazov za border kolija.

Zbog njihove visoke inteligencije i potrebe za aktivnošću, border koliji zahtevaju konstantne izazove kako bi bili mentalno stimulisani. U stanu, gde je prostor ograničen, teško je zadovoljiti njihove potrebe za fizičkim vežbanjem i mentalnim aktivnostima. Nedostatak adekvatne aktivnosti može dovesti do frustracije, što se često manifestuje kroz destruktivno ponašanje poput žvakanja, grebanja i lajanja.

 

 

3. Dalmatinac

Dalmatinac je rasa poznata po svojoj energičnosti i potrebi za aktivnošću. Ovi psi su izuzetno aktivni i zahtevaju mnogo prostora za trčanje i igru. Život u stanu može biti restriktivan za dalmatince, koji mogu razviti probleme s ponašanjem ako ne dobiju dovoljno fizičke aktivnosti.

Dalmatinci takođe imaju jaku potrebu za mentalnom stimulacijom i socijalizacijom. Ograničen prostor stana može ih učiniti nemirnim i anksioznim, što može dovesti do destruktivnih ponašanja kao što su grebanje namještaja i prekomerno lajanje. Idealno okruženje za dalmatince uključuje domove s pristupom prostranim dvorištima ili blizinu parkova gde mogu redovno trčati i igrati se.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Morski HR (@morski_hr)

 

4. Vajmarski ptičar

Vajmarski ptičari su rasa koja se odlikuje visokom energijom i potrebom za intenzivnim fizičkim aktivnostima. Ovi psi su izuzetno inteligentni i zahtevaju mnogo mentalne stimulacije i prostora za trčanje. Život u stanu može biti ograničavajući za vajmarske ptičare, što često dovodi do frustracija i razvoja destruktivnog ponašanja.

Njihova potreba za aktivnošću i interakcijom čini ih lošim kandidatima za život u uslovima gde su prostor i mogućnosti za vežbanje ograničeni. Bez redovnog, intenzivnog fizičkog i mentalnog vežbanja, vajmarski ptičari mogu postati nemirni i teško upravljivi. Idealno bi bilo da ova rasa živi u domu sa pristupom velikom dvorištu ili blizinom parkova, gde mogu ispunjavati svoje potrebe za aktivnostima.

 

 

5. Labrador retriver

Labrador retriveri su poznati po svojoj ljubaznosti i energičnosti, što ih čini omiljenim porodičnim psima. Iako su prilagodljivi, život u stanu može biti izazovan za ovu aktivnu rasu. Labradore karakteriše visoka potreba za redovnom fizičkom aktivnošću i društvenim interakcijama, što može biti ograničeno u stambenom prostoru.

Nedostatak dovoljno prostora za trčanje i igru može dovesti do nakupljanja energije, što rezultira nervozom i potencijalno destruktivnim ponašanjem, kao što su žvakanje i grebanje. Idealno, labradori treba da žive u domu sa pristupom velikom dvorištu ili u blizini parkova gde mogu redovno vežbati i socijalizovati se, kako bi ostali zdravi i srećni.

 

 

6. Nemački ovčar

Nemački ovčar je radno orijentisan pas, poznat po svojoj odanosti i zaštiti koja zahteva mnogo prostora i redovnu fizičku i mentalnu stimulaciju. Ovi psi su izuzetno inteligentni i aktivni, te im život u ograničenom prostoru stana može stvoriti frustracije i voditi do destruktivnog ponašanja. Nemački ovčari su takođe teritorijalni i mogu razviti probleme sa agresijom ako nemaju dovoljno prostora za kretanje i igru.

Idealno okruženje za nemačkog ovčara uključuje dom s pristupom velikom dvorištu ili blizinu parkova, gde mogu redovno vežbati i održavati svoje fizičko i mentalno zdravlje. Bez adekvatne aktivnosti, nemački ovčari mogu postati nemirni i teški za upravljanje, što čini stanove manje pogodnim za ovu rase.

 

 

7. Akita

Akita su veliki, teritorijalni psi koji cene svoj prostor. Poznati su po svojoj nezavisnosti i snažnom temperamentu. Kao pas koji tradicionalno služi za čuvanje i lov, akita ima visoke zahteve za aktivnošću i prostorom koje je teško ispuniti u stanu. Njihova teritorijalnost i potreba za prostorom mogu dovesti do problema u ograničenim životnim prostorima, gde Akite mogu postati nervozne ili agresivne.

Život u stanu često ne pruža dovoljno prostora za fizičku aktivnost i mentalnu stimulaciju koja je potrebna ovim psima da ostanu zdravi i zadovoljni. Idealno okruženje za Akite je kuća s velikim dvorištem gde mogu slobodno istraživati i kretati se, što im pomaže da održavaju uravnoteženo ponašanje i dobro mentalno zdravlje.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike