TOP 7 rasa pasa s kojima je lako živeti: Idealni kompanjoni za svaku kuću

14.04.2024

09:24

6

Autor: V. I.

S njima je svaki dan pun sreće i radosti

TOP 7 rasa pasa s kojima je lako živeti: Idealni kompanjoni za svaku kuću
Copyright Freepik

Bez obzira da li ste prvi put vlasnik psa ili želite da dodate još jednog člana svom čoporu, ove rase su poznate po svojoj prilagodljivosti, ljupkoj prirodi i, budimo iskreni, sposobnosti da nam učine život beskonačno boljim. 

Dajemo vam pet pasa idealnih za život koji će sigurno doneti radost, druženje i puno zabave u svaki dom. Bez obzira da li vas privlače prijateljski raspoloženi i svestrani labrador retriver, nežni zlatni retriver, elegantni kavalirski španijel kralja Čarlsa, radosni Bigl ili pametna i elegantna pudla, na ovoj listi postoji rasa koja će sigurno osvojiti vaše srce.

Freepik
 

1. Labrador retriver: Svestrani pratilac

 

Poreklom iz Njufaundlenda, a ne iz Labradora kao što većina misli, ovaj pas srednje do velike veličine je ljubazno, lojalno i društveno štene. Oni ne samo da su obožavani širom planete, već su i izvrsne u raznim ulogama, od potrage i spasavanja do pružanja pomoći osobama sa invaliditetom.

Njihova inteligencija i želja da udovolje čine ih idealnim za obuku, čak i za početnike. Osim toga, njihovo dobrodušno držanje znači da se dobro slažu sa decom i drugim kućnim ljubimcima. Što se tiče zdravlja, laboratorije su robusne, iako imaju sklonost ka poslasticama, pa je praćenje njihove težine ključno. Redovna vežba i uravnotežena ishrana će održati ovu rasu zdravom i srećnom.

Profimedia
 

2. Zlatni retriver: Nežni porodični pas

Još jedan ljubitelja publike poznat je po svojoj ljubaznosti, nežnosti i dobro balansiranoj prirodi. Poreklom iz Velike Britanije,zlatni retriver se često smatra za suštinski porodičnog psa, zahvaljujući prijateljskom i posvećenom temperamentu. Kao i laboradori, oni imaju duboku želju da udovolje svojim vlasnicima, čineći obuku jednostavnom.

Oni su neverovatno društveni, slažu se i sa ljudima i sa drugim životinjama. Takođe su svestrani radnici, vešti u ulogama od pomoći osobama sa invaliditetom do operacija potrage i spasavanja. Iako su generalno zdravi, mogu biti skloni određenim naslednim stanjima, tako da su važni redovni pregledi kod veterinara, pravilna ishrana i vežbanje.

Unsplash
 

3. Kavalirski španijel kralja Čarlsa: Elegantni šarmer

Iz Velike Britanije dolazi kavalirski španijel kralja Čarlsa, mala, elegantna i potpuno šarmantna rasa. Poznata po svojoj društvenosti i prilagodljivosti, ova rasa se sa lakoćom uklapa u različite životne situacije. Kavaliri su inteligentni, pažljivi i generalno ih je lako obučiti. Njihova razigrana i prijateljska priroda čini ih odličnim pratiocima dece, starijih i drugih kućnih ljubimaca.

Iako ne zahtevaju toliko vežbanja kao veće rase, svakodnevne šetnje i sesije igre su i dalje neophodne zbog njihovog fizičkog i mentalnog blagostanja. Što se tiče zdravlja, kavalirski španijeli mogu biti skloni određenim srčanim i očnim bolestima, tako da su redovne posete veterinaru i uravnotežena ishrana od ključne važnosti. Njihova svilenkasta dlaka zahteva redovnu negu, ali ništa preterano opterećujuće.

 

 

4. Bigl: Razdragani istraživač

Bigl, rasa male do srednje veličine iz Velike Britanije, poznata je po svojoj radosnoj, radoznaloj i entuzijastičnoj ličnosti . Svestranost ove rase čini je odličnim pratiocem ili talentovanim lovačkim psom. Biglovi su inteligentni i energični, uspevaju na čvrstom, doslednom treningu. Posebno su druželjubivi i veseli, što ih čini odličnim za porodice s decom ili za stanovnike u gradovima, sve dok imaju dovoljno vežbanja i prilika za istraživanje.

Što se tiče zdravlja, biglovi su čvrsti i generalno zdravi, ali pazite im na uši i održavajte uravnoteženu ishranu kako biste izbegli probleme sa težinom. Njihova kratka, gusta dlaka zahteva malo održavanja, što doprinosi njihovoj privlačnosti  za život sa kućnim ljubimcima.

 

 

5. Pudla: Pametan i odan prijatelj

Na kraju, ali ne i najmanje važna, pudlica, poreklom iz Francuske i Nemačke, zaokružuje našu listu. Poznate po svojoj inteligenciji, eleganciji i svestranosti, pudce dolaze u različitim veličinama (toj, minijaturne, standardne) koje odgovaraju svakom domu ili životnom stilu. Neverovatno se mogu obučiti i brzo uče, što ih čini radošću za svakog ljubitelja pasa.

Pudle su društvene i ljubazne, dobre s decom, starijim osobama i drugim kućnim ljubimcima. Takođe su zainteresovani učesnici u širokom spektru psećih sportova i aktivnosti. Što se tiče zdravlja, pudlice su generalno robusne, ali mogu biti sklone određenim genetskim stanjima. Redovni pregledi kod veterinara su neophodni. Njihovi kovrdžavi kaputi zahtevaju redovnu negu, ali su i hipoalergeni, što ih čini idealnim za osobe koje pate od alergija.

Pixabay
 

6. Maltupu: Razigrana pudlica

Maltiipu je šarmantna i neodoljiva pas, koji još nije ni priznat kao rasa, a reč je zapravo o fensi mešancu - miksu maltezera i toj-pudle. Ova rasa je poznata po svojoj ljubaznosti, inteligenciji i prijateljskoj naravi, što ih čini idealnim ljubimcima za različite tipove domaćinstava, uključujući porodice sa decom, starije osobe, kao i pojedince koji žive u stanovima.

Jedna od najvećih prednosti maltipu pasa je njihova hipoalergenska dlaka, koja je nasleđena od pudla. Ova osobina čini ih odličnim izborom za ljude koji pate od alergija, jer ovi psi minimalno linjaju i proizvode manje alergena u poređenju sa mnogim drugim rasama. Dlaka im može biti različitih tekstura, od blago talasaste do kovrdžave, i zahteva redovno četkanje kako bi se održala uredna i bez čvorova.

Ovi psi uživaju u učenju trikova i lako ih je obučavati, što ih čini odličnim kandidatima za različite vrste treninga, uključujući osnovnu poslušnost i složenije veštine. Njihova inteligencija ih takođe čini odličnim za aktivnosti poput agilnosti i terapijskog rada.

7. Patuljasti šnaucer

Patuljasti šnaucer je srednje veliki pas, pun energije i harizme, koji potiče iz Nemačke. Karakterističan izgled patuljastog šnaucera obuhvata gustu dlaku i poznate "brkove"koji im daju ozbiljan i mudar izgled. Oni zahtevaju redovno četkanje i šišanje kako bi se njihova dlaka održala čista, uredna i bez čvorova.

Patuljasti šnauceri su izuzetno inteligentni i energični psi, što ih čini lakim za obuku. Vole mentalne i fizičke izazove, te su odlični u raznim psih fizičkim aktivnostima poput agilnosti i poslušnosti. Takođe su veoma lojalni svojim porodicama, ali mogu biti oprezni prema strancima, što ih čini dobrim čuvarima uprkos njihovoj relativno maloj veličini.

Ova rasa je poznata po svojoj dobroj prirodi i ljubaznosti prema članovima porodice, uključujući decu, sa kojom se dobro slažu ako su pravilno socijalizovani od malih nogu. Patuljasti šnauceri su takođe poznati po tome što se dobro slažu sa drugim životinjama, posebno ako su od malih nogu naučeni na druge pse i kućne ljubimce.

Jedan od ključnih aspekata brige o patuljastom šnauceru je održavanje njihove aktivnosti. Ovi psi zahtevaju redovnu fizičku aktivnost kako bi ostali zdravi i srećni. Duge šetnje, igra, trčanje i mentalna stimulacija kroz obuku i igre su ključni za održavanje njihovog dobrobiti.

Zbog svog veselog duha, prilagodljivosti i svestranosti, patuljasti šnauceri su postali veoma popularni kao kućni ljubimci širom sveta. Oni su savršeni saputnici koji mogu živeti u raznim okruženjima, od stanova do kuća sa velikim dvorištima, čineći ih idealnim za širok spektar vlasnika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Teo&Juno (@teo_juno)

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike